Pasticceria Alba, la pastisseria Siciliana de Palerm a Barcelona

La Pasticceria Alba, una famosa pastisseria siciliana originària de Palerm ha obert les seves portes recentment a Barcelona, concretament a la turística avinguda Gaudí, a poques passes de la Sagrada Família.

Per aquells que no conegueu la Pasticceria Alba comentar-vos que va ser fundada l’any 1955 per Iano Costa, un humil noi sicilià que desprès de formar-se com a pastisser va decidir muntar el seu propi negoci. El que en un inici era una petita pastisseria d’uns 30m2 als afores de Palerm, gràcies al treball constant d’en Iano y a la seva destresa amb els dolços, va acabar convertint-se en una de les pastisseries de referència de Palerm i Sicília.

La Pasticceria Alba de Barcelona

Va ser a principis d’agost quan em vaig assabentar que la Pasticceria Alba havia obert un local així que, com a enamorat d’Itàlia en general i de Sicília en particular, no vaig trigar ni dos dies en passar-m’hi. Vaig poder parlar amb les tres noies italianes que estaven atenent i em van explicar que, efectivament, havien obert feia pocs dies i que per aquest motiu encara no tenien molts dels productes típics sicilians que ofereix la Pasticceria Alba de Palerm. Davant la manca de productes em vaig dedicar a fer algunes fotografies i els hi vaig comentar que m’avisessin quan els hi arribessin més productes per poder fer alguna fotografia més que acompanyés l’article.

detalls Pasticceria Alba

Desprès de les vacances d’estiu i en veure que no m’havien comentat res vaig decidir tornar a passar per la pastisseria. Quan vaig entrar de seguida vaig veure més productes d’ençà l’última vegada i la Mariellina, la noia que estava atenent i amb la qual ja havia coincidit durant la meva primera visita a la pastisseria, em va comentar que feia un parell de dies que havien arribat forces productes. Vaig tenir la sort de coincidir amb en Cristian Di Bella, l’encarregat de la Pasticceria Alba de Barcelona, així que vaig poder parlar amb ell una estona i així resoldre alguns dubtes que tenia.

Aprofitant els meus dubtes va comentar-me el motiu de l’obertura d’aquesta primera Pasticceria Alba fora d’Itàlia: “Ens vam decantar per obrir la primera botiga a Barcelona, ja no per la quantitat d’italians que hi viuen, sinó com a inici d’un projecte més gran, que és el de portar els nostres postres fets amb formatge ricotta a tot Europa.” El motiu pel qual en Cristian fes èmfasis en la ricotta és a causa de la gran importància que té aquest formatge en la gastronomia siciliana i al fet que, segons el que ens explicava, malgrat que el formatge ricotta s’elabora en altres punts d’Itàlia, a Sicília té un sabor únic que el fa especial. Això es deu al tipus d’herba de la qual s’alimenten les ovelles, a les propies ovelles, de les quals surt la llet per elaborar el formatge, i a l’aigua.

Mentre anàvem parlant, en Cristian em va oferir provar un cannoli, una de les postres més característiques de Sicília i que estava tant bona que va aconseguir traslladar-me a un any enrere quan estava de vacances a Sicília i podia gaudir de la seva gastronomia a diari.

Malgrat havia observat noves adquisicions seguia detectant una manca en la varietat de productes, però en Cristian em va comentar que en poques setmanes aquesta situació quedaria resolta, la qual cosa he pogut comprovar recentment visitant la seva pàgina de Facebook on informen dels diversos productes nous que ja tenen a la seva pastisseria.

El local

Es tracte d’un petit local, en el primer tram de l’avinguda Gaudí on a més a més de poder comprar els productes per emportar per menjar-se’ls a casa o de camí tenen un parell de taules petites amb tamborets per poder-los degustar in situ. En Cristian també em va comentar que estan tramitant la llicència per poder obrir una terrassa, la qual cosa esperen poder fer el pròxim any.

¿Quins productes s’ofereixen a la Pasticceria Alba de Barcelona?

No cal dir que tal com ens va confirmar en Cristian tots els productes són originaris de Sicília i són transportats setmanalment des de la pastisseria de Palerm on, depenent del producte, s’elabora en la seva totalitat o es preparen els ingredients necessaris per enviar-los al local de Barcelona on es finalitza la seva elaboració.

cannoli Pasticceria Alba

A més a més de productes dolços de rebosteria, la Pasticceria Alba també ofereix productes salats típics de les rosticcerie sicilianes on es comercialitzen productes rostits, en italià arrosti, i d’aquí el nom de rosticceria. Un clar exemple d’aquest tipus de productes són els arancine.

En principi la pastisseria ofereix una varietat estable de productes, però a aquests se’ls afegiran alguns productes típics de certes èpoques de l’any, com és el cas de la Martorana, unes postres sicilianes típiques semblants al massapà que s’acostuma a regalar als nens el dia 2 de novembre. Per Setmana Santa i Nadal també disposaran de postres tradicionals de l’època.

Productes destacats de la pastisseria

Aracina
Arancina de Palerm, que no arancino com a la resta de Sicília, és un icona de la gastronomia siciliana. Són boles d’arròs amb salsa de carn o de pernil i formatge. També s’ofereix en altres sabors com espinacs, pesto o amb salsitxes i bolets. Es cobreixen amb molles de pa amb l’objectiu de fer-los cruixents durant la fritura.

Cannoli
Massa enrotllada en forma de petit caneló i farcit d’un suau y cremós formatge ricota. És ideal per acompanyar amb el cafè.

Cannolicchio
Es tracta d’una versió mini dels cannoli.

Bignè alla ricotta
Es tracta d’una massa similar a la de les lioneses farcida amb formatge ricotta.

Dessert alla mandorla
La traducció al català de la paraula italiana mandorla és ametlles. Això indica de forma força clara la base de la massa d’aquest dolç que també es fa amb melmelada i clares d’ou. A la massa se li afegeixen festucs, pinyons i sucre en pols a més a més d’altres productes segons la varietat.

Cassata Siciliana
Es tracta d’un dels dolços més antics i de major tradició a Sicília. És un pastís compost per rectangles de pa de pessic i massapà farcit de crema de formatge d’ovella Madonie, sucre i gotes de xocolata negra. L’exterior s’acostuma a cobrir de fondant de sucre i decorar-se amb fruita confitada.

Cassatine al forno
Un pastís de massa brisa farcida de crema de formatge d’ovella Madonie, sucre i gotetes de xocolata negra, tot plegat decorat amb sucre glaç i canyella.

Torta Setteveli
Sette veli en català significa set vels. El motiu pel qual aquest pastís es denomina així és perquè té 7 capes: dues de pa de pessic, dues de crema bávara d’avellanes, una de mousse, una de crocant de flocs d’avellanes i per últim una capa de glacé de mirall.

Café
Una de les reivindicacions de la Pasticceria Alba és el d’oferir l’autèntic cafè italià. No hem tingut ocasió de provar-lo però no trigarem en fer-ho.

Tots els productes esmentats i alguns més com les pizzes en format al taglio (tallada en porcions) i en format focaccia, els podreu trobar sense problemes a la pastisseria. Tot i així, si teniu alguna celebració i no voleu trobar-vos amb la desagradable sorpresa que s’hagi acabat algun dels seus productes més emblemàtics teniu l’oportunitat de reservar-los amb antelació.

arancine Pasticceria Alba

Tant pels italians residents a Barcelona com per als enamorats d’aquest país i la seva gastronomia i especialment de l’originària de Sicília, la visita a la pastisseria és obligada i estem convençuts que no trigareu en passar-vos-hi. Si pel contrari desconeixeu les excel·lències de la pastisseria siciliana només podem recomanar-vos que us apropeu fins la Pasticceria Alba de Barcelona i que proveu qualsevol dels seus productes. Estem convençuts de que us agradarà tant com a nosaltres.

Galeria de fotos

Mapa i com arribar-hi?

Pasticceria Alba
http://www.pasticceriaalba.it/
Facebook
Dirección: av. Gaudí 18, Barcelona.
Com arribar-hi?
Metro: Sagrada Família (línies 2 i 5).
Autobús: línies 19, 33, 34, 43, 44, 51 i V21.
Telèfon de contacte i reserves: 698 26 95 41.
Email: info@albasrl.it.
Horari: tots els dies de 9:00h a 21:30h.

No Comment

Comments are closed.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright