paelles i arrossos Barcelona

Actualització 31 ag. 2023

La Paella és un dels tresors gastronòmics a la nostra terra i, en conseqüència, un dels plats imprescindibles a assejar pels milers de turistes que cada any visiten Barcelona així com altres ciutats de Catalunya i la resta d’Espanya.

Tota la informació sobre la Paella

La seva gran fama no és casual, ja que, tenint com a base una tipologia molt concreta d’arròs, cadascuna de les diferents varietats de paelles que actualment s’elaboren, integren alguns dels productes més característics, autèntics i saborosos de la cultura gastronòmica del nostre país.

La Paella Valenciana: L’origen de la Paella Tradicional

La Paella, el nom de la qual fa referència a l’enorme recipient on es prepara (que rep el nom de “paellera” o “paelló”) té els seus orígens a la Comunitat Valenciana del segle XVIII, concretament a la zona de l’Albufera.

És per aquest motiu que la paella tradicional, també anomenada paella original o paella clàssica, rep el nom de Paella Valenciana.

Els ingredients utilitzats per a la seva elaboració tenen com a base els aliments típics de la zona de València en la qual va néixer, que eren i són, els animals de corral i les verdures pròpies de l’horta valenciana.

Amb el pas dels anys, la paella a poc a poc va passar de ser un plat típic únicament valencià a ser un plat típic a la resta d’Espanya. Per això, cada zona geogràfica del territori va prendre com a base la recepta original i la va adaptar a les característiques gastronòmiques de la seva zona. Per aquest motiu, en l’actualitat, és possible trobar diversos tipus de paella, elaborades cadascuna d’elles amb diferents ingredients.

paella marinera

Els diferents tipus de paella

Perquè una paella pugui denominar-se d’aquesta manera no és necessari que contingui els ingredients originals però sí que l’arròs utilitzat sigui l’adequat (de mig gra i entre els quals destaquen les D.O: València, Senia, Bomba, Bahía i Albufera) i que el procés d’elaboració s’elabori com manen els cànons.


En canvi, quan es vol fer referència a la Paella Valenciana, és a dir, a l’original, aquesta ha de respectar l’ús de certs ingredients bàsics, a més de permetre també la inclusió d’alguns altres.

Paella Valenciana

La recepta original es basava sobretot en l’ús d’aliments propis de la zona de l’Albufera. Per aquest motiu, a l’arròs, sens dubte un dels aliments més importants a la Comunitat Valenciana gràcies a la gran extensió de cultius existent, es cuina acompanyat d’un bon sofregit, animals de corral i verdures de l’horta valenciana.

Ingredients: arròs, tomàquet, oli d’oliva, aigua, safrà, sal, garrofón (tipus de mongeta), pollastre, conill i mongeta verda. A més a més poden afegir-se, sense que per això es perdi la seva denominació de “Paella Valenciana”, una altra sèrie d’ingredients: all, pebre vermell, romaní, ànec, carxofa i caragols.

Paella Marinera

La paella marinera és la variant més popular de l’original paella valenciana i la més característica en totes les poblacions costaneres de Catalunya, inclosa Barcelona. Per a la seva preparació s’utilitzen diversos tipus de mariscs i peixos i un bon brou de peix, mentre que de la recepta original s’eliminen les verdures i la carn.

Ingredients: arròs, tomàquet, oli d’oliva, ceba, pebrot, brou de peix, safrà, sal i diferents varietats de mariscs i peixos, sent habitual les gambes, escamarlans, musclos, cloïsses, sèpia o calamars.

Paella de Muntanya

La Paella de Muntanya, també anomenada simplement arròs de muntanya, incorpora diversos tipus de carns, que varien segons el tipus de productes cárnics més habituals i característics de cadascuna de les zones o regions en les quals s’elabora aquest tipus d’arròs.

Ingredients: arròs, tomàquet, oli d’oliva, aigua, sal i diversos tipus de carn (pollastre, conill, ànec, costelles, salsitxa / butifarra), utilitzats també per enriquir el brou amb el qual es cou l’arròs. Per a la seva preparació també és necessari afegir algunes verdures i bolets.

Paella Mixta

La Paella Mixta, tal com indica el seu nom, neix de la unió de la recepta de dues paelles, en aquest cas la paella marinera i la paella de muntanya. Es tracta d’una altra variant molt habitual i estesa a Catalunya i Espanya tot i que no tant a la Comunitat Valenciana. Per a la seva preparació s’inclou la carn (pollastre i conill) i diferents tipus de mariscs.

Ingredients: arròs, brou de peix, tomàquet, ceba, pebrot, oli d’oliva, safrà, sal, pollastre i conill o ànec i diferents varietats de mariscs i peixos, sent habitual l’us de gambes, escamarlans, musclos, cloïsses, sèpia o calamars.

Paella de Verdures

La paella de verdures o arròs amb verdures resulta l’opció ideal per als vegetarians i vegans, ja que s’evita l’ús de qualsevol tipus de carn o peix o qualsevol derivat animal.

Ingredients: arròs, ceba, pebrot, tomàquet, oli d’oliva, brou de verdures, i diferents varietats de verdures (mongetes verdes, albergínies, espàrrecs trigueros, faves, coliflor, carbassó, carxofes, etc).

A manera de conclusió sobre aquesta mena de “curs intensiu” sobre els diferents tipus de paelles, comentar-vos que, el fet que una paella no sigui l’original Paella Valenciana no vol dir, en absolut, que sigui menys bona. I és que, com es sol dir, “per a gustos, colors”.

És més, a Barcelona ciutat, als pobles costaners de la seva província, a la Costa Brava o a la Costa Daurada, com ja hem comentat anteriorment, és més comú trobar la Paella Marinera (la que més m’agrada a mi :P) o també la Paella Mixta. Dit això, no tot arròs cuinat de qualsevol forma i al que se li afegeixen una sèrie d’ingredients és una paella.


Per aquest motiu, us animo a anar a un bar, restaurant o marisqueria especialitzada, que treballi amb els ingredients de la millor qualitat i que elabori les paelles i arrossos de forma adequada.

paella marinera

On menjar les millors paelles i arrossos a Barcelona?

A Barcelona, els restaurants especialitzats en paelles i arrossos són molt nombrosos. Molts d’ells es troben propers al mar, ja sigui al Barri de La Barceloneta com al llarg del Passeig Marítim i resta del litoral de Barcelona. I si el restaurant compta amb una “terrasseta” i el temps acompanya, l’arròs o paella encara es gaudeix més

A mi, personalment, m’encanta menjar la paella al Barri de la Barceloneta, ja sigui en algun dels més autèntics i històrics restaurants situats en els seus estrets carrerons o en bé en algun dels nous restaurants, molts cops situats en un espai més obert i que compten amb una terrassa que ofereix unes bones vistes a la platja o al Passeig Marítim.

Però no solament es pot menjar una bona paella o arròs al costat del mar, així que si us trobeu a una altra zona de Barcelona, també tindreu la possibilitat de menjar un deliciós arròs.

Els millors restaurants, arrosseries i marisqueries a Barcelona

Resulta impossible indicar el bar, restaurant, arrosseriA o marisqueria on menjar la millor paella o arròs de Barcelona. Això és degut al fet que, afortunadament, són molts els bars, restaurants, arrosseries i marisquerías de la ciutat que ofereixen una excel·lent qualitat.

També s’ha de tenir en compte que a l’hora de triar quina paella o arròs agrada més o menys, el gust particular de cadascun de nosaltres és molt important. Per aquest motiu, a continuació trobareu una extensa llista i un mapa amb els millors llocs en els quals poder menjar una bona paella.


LA MAR SALADA
pg. Joan de Borbó, 58-59
La Barceloneta
Terraza exterior
+ info
CAN SOLÈ
c/ de Sant Carles, 4
La Barceloneta
Histórico (desde 1903)
+ info
XIRINGUITO ESCRIBÀ
av. del Litoral, 62
Playa del Bogatell
Terraza con vistas a la playa
+ info
ENVALIRA
pl. del Sol, 13
Gràcia
Platos tradicionales cocina catalana
+ info
GALLITO
pg. Mare Nostrum, 19-21
Terraza con vistas al mar
Playa de San Sebastián
+ info
CA LA NURI PLATJA
pg. Marítim
Terraza junto a la playa
La Barceloneta (Playa del Somorrostro)
+ info
7 PORTES
pg. d’Isabel II, 14
Desde 1836. Terraza bajo los pórticos
La Ribera – Born (frontera La Barceloneta)
+ info
GARLANA
c/ de Capità Arenas, 27
Terraza
Sarrià
+ info
RESTAURANT BARCELONETA

c/ de l’Escar, 22 (muelle Pescadores)
Terraza con vistas al Port Vell
La Barceloneta
+ info
CASA PASCUAL 1916
Pas de Sota Muralla, 7
Terraza
La Ribera – Born (frontera La Barceloneta)
+ info
TERRAZA MARTÍNEZ
crta. de Miramar, 38 (Jardines de Miramar)
Terraza con vistas
Montaña de Montjuïc
+ info
RESTAURANTE ELCHE
c/ de Vila i Vilà, 71
Especialista en arroces
Poble Sec
+ info
LA FONDA DEL PORT OLÍMPIC
muelle de Gregal, 7-10
Terraza junto al puerto
Puerto Olímpico
+ info
EL CANGREJO LOCO
muelle de Gregal, 29-30
Junto al mar y con fantásticas vistas
Puerto Olímpico
+ info
RESTAURANTE CADAQUÉS BARCELONA
c/ Reina Cristina de Barcelona, 6
Arroces, pescado y marisco
Port Vell
+ info
RESTAURANT CAN MAJÓ
c/ Almirall Aixada, 23
La Barceloneta
Terraza con vistas a la playa
+ info
PAELLA BAR BOQUERIA
Pórticos Mercado Boqueria
El Raval
+ info
CARBALLEIRA
c/ de la Reina Cristina, 3
Marisquería desde 1944
La Ribera – Born (frontera La Barceloneta)
+ info
SENYOR PARELLADA
c/ de l’Argenteria, 37
Edificio histórico
La Ribera – Born
+ info
ARENAL
pg. Marítim
Terraza junto a la playa
La Barceloneta (Playa del Somorrostro)
+ info
CAL CHUSCO
c/ de l’Almirall Aixada, 5
Excelente comida casera
La Barceloneta
+ info
RESTAURANTE SALAMANCA
c/ Almirall Cervera, 34
Terraza con vistas a la playa
La Barceloneta
+ info
CHURRUCA 5
c/ de l’Almirall Churruca, 5
Terraza
La Barceloneta
+ info
TAVERNA CAN ROS
c/ de l’Almirall Aixada, 7
Desde 1908
La Barceloneta
+ info
L’ARROSSERIA XÀTIVA
c/ de Bordeus, 35 | c/ Torrent d’en Vidalet 26
Especialistas en arroces
Les Corts | Gràcia
+ info
MANÁ 75 BARCELONA
pg. Joan de Borbó, 101
A los pies del hotel W Barcelona
La Barceloneta
+ info
EL XIRINGO
c/ de Sant Carles, 23
La Barceloneta
Un local auténtico
+ info
EL RACÓ DE L’AGÜIR
c/ de Tamarit, 117
Sant Antoni
Especialistas en arroces
+ info

Mapa dels millors restaurants i marisqueries de Barcelona

Galeria de fotos

Experiències “Paelleres” a Barcelona

Per aprofundir encara més en el món de la paella, i tant si viviu a Barcelona com si esteu passant uns dies a la ciutat, us animo a participar en algunes de les experiències “Paelleres” que us permeten observar i fins i tot col·laborar en l’elaboració d’una paella.

Així doncs, podeu assistir a una classe de cuina en algun dels nombrosos espais gastronòmics que ofereixen la possibilitat de, sota la direcció d’un cuiner professional, preparar una deliciosa paella, fer un tomb guiat per la confraria de pestadors de La Barceloneta, o fer-vos preparar un deliciós arròs al terrat o jardí de casa vostra per dos experts.

Confraria Pescadors La Barceloneta

Visita a la Confraria de Pescadors i degustació d´un Menú Mariner

Reservar

idioma català Visita guiada en català i degustació

Barcelona Turisme

Auestes propostes són una manera diferent de passar una divertida estona amb els amics, la parella o en família (encara que també es poden fer sol, com jo mateix vaig fer fa algun temps) mentre apreneu a cuinar un dels plats més característics i gustosos de la nostra gastronomia o us apropeu al mar durant la visita a la confraria de pescadors. I, com no pot ser d’una altra forma, després d’una bona estona cuinant o observant al cuiner el millor de tot és acabar menjant en bona companyia la tant dessitjada paella o arròs.

Quant costa menjar una bona paella a Barcelona?

Deixant de costat les paelles que es troben en el menú d’algun restaurant (sobre tot els dijous) i que són més econòmiques, el preu mitjà d’una bona paella en un restaurant especialitzat pot variar entre els 15€ i els 22€ per persona (en funció del tipus de paella el seu preu pot variar lleument, sent més cara la paella marinera).

La paella no és un plat precisament econòmic, ja que es tracta d’un plat feta amb ingredients de gran qualitat i la preparació de la qual és bastant laboriosa.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright