Festa Major de Gràcia

Actualització 01 set. 2023

La Festa Major de Gràcia, també coneguda simplement com a Festes de Gràcia, és segurament l’esdeveniment més important de l’any per al Barri de Gràcia i, en conseqüència, un dels més esperats pels habitants del propi barri i, perquè no dir-ho, també per la resta dels ciutadans de Barcelona.

Origen, història i evolució de les Festes de Gràcia

L’origen de les Festes de Gràcia es remunta a l’any 1817, o almenys es tracta de la primera constància escrita que existeix sobre la seva celebració. Inicialment aquesta tenia lloc coincidint amb la festivitat de Sant Isidre, el 15 de maig, ja que era el patró dels agricultors i la Vila de Gràcia, en aquells temps, era una petita localitat de pocs habitants dedicats gairebé en exclusiva a l’agricultura.


Anys més tard, amb el significatiu augment demogràfic de la seva població i el gradual canvi en l’activitat laboral dels seus habitants, que van passar a ser sobretot obrers, artesans i petits comerciants, es va decidir canviar la data de les festes. Així doncs, en l’actualitat i des de fa ja molts anys, aquestes inicien cada 15 d’agost i els actes festius s’allarguen durant una setmana.

Tot sobre la Festa Major de Gràcia d’aquest any

Com a tota bona festa major de barri, les Festes de Gràcia estan pensades per l’entreteniment de tots. Així doncs, és habitual veure als nens participar en alguns jocs organitzats exclusivament per a ells, a famílies divertint-se amb els seus fills durant un agradable passeig entre els carrers i places engalanades, als més joves gaudir amb algun dels concerts a l’aire lliure que es programen així com a les persones més grans ballant amb la música d’alguna orquestra, jugant al bingo, absorts en intenses partides de dòmino o jocs de cartes o, simplement, asseguts congratulant-se del gran ambient que es respira mentre s’entretenen veient a la gent.

Activitats principals de les Festes de Gràcia

Com ja hem comentat anteriorment, són les places i els carrers guarnits els encarregades d’aportar un gran color a les festes i d’atreure a multitud de visitants, tant habitants de la resta de barris de Barcelona, com a turistes atrets per l’atractiu d’unes festes cada vegada més populars.


Us animem a no quedar-vos solament amb aquesta part de les festes, sinó a donar un cop d’ull al seu programa oficial. A continuació us oferim un llistat amb algunes de les tradicions i activitats habituals en totes les edicions de les Festes de Gràcia.

Lectura del pregó

Concurs carrers i places guarnides

Música en viu

Festa de l’escuma

Cantada d’Havaneres i cremats

Diada Castellera

Correfocs

Cercaviles

Butifarrada

Parades gastronòmiques

Jocs infantils

Cinema a l’aire lliure

No us oblideu de votar pel vostre carrer o plaça preferida

Després de recórrer les diferents places i carrers guarnits, no us oblideu de votar per la vostra favorita. A més, podreu fer-ho a mitjançant l’APP oficial de les Festes de Gràcia.

Celebracions de la Festa Major de Gràcia 2024

Un dels moments més esperats per tots els afeccionats a les Festes de Gràcia, i igual que ocorre amb la pròpia festa major de Barcelona, La Mercè, així com amb altres festivitats de barris importants com són la Festa Major de Sants o les Festes de La Barceloneta entre d’altres, té lloc bastant abans de l’inici de les mateixes.

Es tracta de la presentació oficial del cartell de les festes, que és diferent per a cada edició i que un jurat escull després de realitzar-se un concurs previ entre les propostes presentades per diferents artistes.

Cartell Festa Major de Gràcia 2024

Festes de Gràcia 2023

Dades Festa Major Gràcia 2024

Inici: pendent de confirmació.

Final: pendent de confirmació.

On: Barri de Gràcia.

Places i carrers guarnits: per confirmar.

1er premi: pendent.

2on premi: pendent.

3er premi: pendent.

El segon moment més esperat i que en ocasions té lloc durant el mateix acte de presentació del cartell de les festes, és la presentació del programa oficial d’esdeveniments i activitats, i en els quals també es recull un mapa del barri de Gràcia amb tots els carrers i places que participen en el concurs de carrers engalanats.

Tothom pot participar en les activitats de les festes?

Malgrat el fet que el Barri de Gràcia va ser durant molts anys una vila independent de Barcelona i que gran part dels habitants del barri encara conserven un gran sentiment de pertinença al mateix, les activitats que s’organitzen són obertes a la participació de tothom.

Això no vol dir que alguna activitat, molt concreta, com per exemple els habituals sopars de les comissions de festes de cadascun dels carrers i places que participa a les festes, estigui reservada únicament als membres d’aquesta comissió o als habitants del carrer o plaça en qüestió.

Carrers i places engalanades Festa Major Gràcia 2024

Cada carrer o plaça que participa en el concurs de carrers i places engalanades decideix, cada any i amb diversos mesos d’antelació, la temàtica sobre la qual se centrarà la decoració d’un tram de la mateixa.


Així doncs, diversos mesos abans de l’inici de les festes la comissió de festes de cada carrer o plaça ja comença amb les primeres reunions per, posteriorment, prosseguir amb les proves de muntatge de la decoració.

Tot aquest treball es realitza sota un secret màxim per evitar donar pistes a les altres places i carrers participants i aconseguir, d’aquesta manera, un gran impacte visual amb el muntatge final, que comença un parell de dies abans del 15 d’agost, data d’inici oficial de les festes.

Plànol dels carrers i places de les Festes de Gràcia 2024

En el següent plànol trobareu senyalitzats els trams dels carrers i les places engalanades així com els llocs del barri en els quals, sempre durant l’edició de 2024 de les Festes de Gràcia, es realitzen algunes de les activitats més destacades.

Consulta tota la informació sobre les Festes de Gràcia 2024 aquí.

Galeria de Fotos de les Festes de Gràcia

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright