Festa Major de Sants

Actualització 01 set. 2023

La Festa Major de Sants, coneguda generalment també com a Festes de Sants, és una de les festes majors de barri més importants que se celebren a Barcelona.

Les festes tenen lloc durant la segona meitat del mes d’agost, un període de l’any en el qual la ciutat es troba plena de turistes, que lamentablement en la majoria dels casos desconeixen l’existència d’aquestes festes, i semi buida pel que fa als habitants de Barcelona, que en molts casos es troben de vacances.

Origen, història i evolució de les Festes de Sants

Des de mitjans del segle XIX es té constància de l’existència de la celebració d’unes festes a Santa María de Sants, en aquell temps una vila independent de Barcelona.

Encara que la iniciativa d’engalanar els carrers i places es remunta a l’any 1943, amb el passar dels anys es va convertir en un costum cada vegada més en desús entre les gents del barri, arribant al punt de deixar de fer-se entre els anys 1970 i 1984. Va ser l’any 1985 quan es va reprendre aquesta bonica tradició i des de llavors, les places i carrers adornats del barri, són cada vegada més nombroses i espectaculars.

No volem dir que les festes no atreguin a públic, ja que els propis habitants del barri de Sants i la resta de ciutadans de la ciutat, amb ganes d’entretenir-se i passar una bona estona, s’encarreguen de donar un meravellós ambient als carrers i places de Sants durant els dies en que tenen lloc les festes.

Tota la informació sobre la Festa Major de Sants

En aquest peculiar escenari, i just quan finalitzen les Festes de Gràcia, inicia la Festa Major de Sants. Així doncs, el 24 d’agost, dia de Sant Bartolomé i patró de la que fora Vila de Sants, és el dia oficial de les festes, que normalment començen uns dies abans i tenen una durada aproximada d’una setmana.

És precisament la molt propera celebració entre les dues festes i el fet que comparteixin la característica de l’adorn i posterior concurs dels seus carrers i places, el que provoca una certa i sana rivalitat entre elles.

Activitats principals de les Festes de Sants

Gran part de les activitats són promogudes per entitats que tenen com a objectiu la conservació i promoció de les tradicions populars. Per aquest motiu, i entre altres propostes tradicionals, mai falta l’exhibició Castellera, el Correfocs dels Diables així com la presència de gegants i capgrossos.


Aquesta sèrie d’activitats més tradicionals conviuen amb un altre tipus de propostes festives lúdiques, com són els concerts i els balls, tant per a joves com per a persones grans, jocs i activitats per l’esbarjo dels més petits i, per descomptat, el ja comentat concurs de carrers i places engalanades. A continuació trobareu algunes de les activitats més característiques que es realitzen cada any durant les Festes de Sants.

Festa Major Alternativa

Organitzada per l’Assemblea del Barri de Sants al Parc de l’Espanya Industrial, des de fa anys i coincidint amb els actes oficials la festa, té lloc la celebració de la Festa Major Alternativa.

Les activitats són moltes i molt variades i en molts casos reivindicatives. Entre les propostes destaquen la celebració de diferents tipus de tallers, com el de “Diables”, una sèrie de concerts, recitals de poesia i algunes activitats gastronòmiques.

Lectura del pregó

Concurs carrers i places guarnides

Concerts a l’aire lliure

Balls populars

Gigants i capgrossos

Correfocs de Diables

Fira Artesanal

Butifarrada

Gimcana fotogràfica

Activitats infantils

La Festa Major de Sants 2024

Dates, programa oficial y altres dades

cartell Festa Major Sants 2023

Inici: pendent de confirmació.
Fi: pendent de confirmació.
Nº places i carrers guarnits: 11.
Il·lustrador/a del cartell 2024: Sara Ros Mencía.
Programa 2024: Donar un cop d’ull al Web oficial.


Carrers i places engalanades Festa Major Sants 2024

Els carrers i places engalanats del barri de Sants no solament tenen com a objectiu embellir el barri durant les festes, sinó que també participar i guanyar el concurs que els permet ser considerats el carrer o plaça millor decorat.


Així doncs, quan passegeu pel barri durant les festes, estigueu ben atents a tots els detalls i no us oblideu de votar per la vostra plaça o carrer favorit.

Plànol dels carrers i places de les Festes de Sants 2024

En el següent plànol trobareu els carrers i places de Sants que durant l’edició 2024 estaran engalanades així com els llocs, a l’aire lliure o coberts, en els quals se celebraran algunes de les activitats principals del programa de festes. Recordeu que tota la informació completa la podeu trobar al Web oficial (enllaç adjunt més amunt) de les festes.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright