Festa Major de La Barceloneta

Actualització 08 abr. 2024

La Festa Major de La Barceloneta, que com bé indica el seu nom són les festes pròpies de l’històric Barri de la Barceloneta, se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Miquel, el 29 de setembre.

Així doncs, i durant diversos dies de finals del mes de setembre, l’Associació de Veïns de La Barceloneta i la Comissió de la Festa Major de La Barceloneta, sempre en col·laboració amb diverses entitats i molts dels habitants del barri, organitzen una gran quantitat i varietat de propostes i activitats.

Tot sobre la Festa Major de La Barceloneta

Tot sembla indicar que l’origen de les Festes de La Barceloneta es remunta a l’any 1855 quan, amb motiu del centenari del barri, es va realitzar una gran festa.

Des de llavors el barri no falta a la seva cita amb les festes en honor al seu patró, Sant Miquel del Port, que a més compta amb una bonica església barroca dedicada a la seva figura situada a la plaça de la Barceloneta.


L’estima que el barri té per la seva festa major es posa de manifest cada any amb la gran participació de tots els seus veïns i amb el programa d’activitats, en el qual, a més de concerts, activitats infantils i altres propostes d’oci, ocupen un lloc destacat les tradicions (cantada d’havaneres, ball de sardanes, cercaviles, exposicions sobre la història del barri, etc.).

Festa Major de La Barceloneta 2022

Encara que pugui semblar poc més que una casualitat, el fet que diversos dies de la Festa Major de la Barceloneta coincideixin amb la celebració de La Mercè, o el que és el mateix, amb la Festa Major de Barcelona, no fan més que reafirmar el sentiment identitari i de pertinença dels seus habitants cap al que, per ells, és molt més que un barri.

Activitats i esdeveniments Festes de La Barceloneta 2024

Si s’hagués de definir l’edició de 2024 de les Festes de La Barceloneta, segurament les paraules més adequades per fer-ho serien “diversitat”, “tradició” i “entreteniment”. En realitat, això sol ser habitual en totes les edicions, però no està de més recalcar-ho.

A continuació trobareu informació sobre les activitats més destacades que s’organitzen aquest any. Si, a més a més, voleu obtenir més detalls (horari, localització i descripció) sobre cadascuna de les propostes, us animem a consultar el programa oficial de les festes que trobareu unes línies més a baix.

Lectura del pregó
Mostra d’Artesania
Mercat de 2a mà
Festa de l’Escuma
Xocolatada
Concerts
Bingo
Focs Artificials
Correfocs Diable
Trabucaires
Geganters de La Barceloneta
Fira Artesanal
Orquestra i balls
Botifarrada
Tapes de peix
Cercavila

La tradició del Canó de La Barceloneta

Una de les activitats de les Festes de la Barceloneta més típica i esperada pels nens és el cercaviles del Canó. Té lloc el 29 de setembre (o/i, des de fa algun temps, també el dissabte següent), quan es pot veure a un home disfressat de general napoleònic que, en companyia del capgròs que li representa, es passeja pels carrers del barri disparant salves de caramels amb un canó.

Tot i que se solen escoltar diferents històries sobre l’origen d’aquest peculiar cercaviles, la veritat és que aquesta tradició es va iniciar l’any 1912 de la mà de Pancraç Farell.

Un any abans, aquest veí del barri de La Barceloneta, havia passat uns dies al poble francès de la família de la seva esposa. Va ser llavors quan, durant la celebració de les festes d’aquest poble, va quedar sorprès per aquesta curiosa tradició i li va agradar tant que va decidir posar-la en pràctica al seu propi barri.

Després de dur-se a terme durant diverses edicions, el canó va acabar sent custodiat pel rector de la Parròquia de Sant Miquel. Quan els nens es van assabentar, van dirigir-se fins a l’església al crit de “Senyor rector volem el canó”.

Des de llavors, és precisament després que els nens cridin aquesta frase que el general napoleònic va disparant les salves amb caramels amb el seu canó, al mateix temps que els nens es deixen caure i recullen tots els caramels escampats pel sòl.


Cercaviles del Canó 2024

Controlar el programa oficial.

09:00h.

A les escoles del barri.

controlar el programa oficial.

10:00h.

Cercaviles pels carrers del barri.

Dates i programa de les Festes de 2024

Dates: pendent de confirmació.

La Barceloneta: un barri solidari

La gran cohesió de La Barceloneta sempre s’ha traduït en una gran solidaritat entre tots els veïns que habiten en aquest singular barri de Barcelona. Aquest fet es plasma també al programa de les seves festes, on cada any hi ha espai per a diferents activitats i iniciatives solidàries i de sensibilització amb els més necessitats.

Activitats solidàries Festes 2024

Per confirmar.
Per confirmar.

Mapa de les Festes de La Barceloneta 2024

En el següent mapa es mostren els carrers i places (Carrer Baluard, Carrer dels Pescadors, Carrer de Sant Elm, Plaça del Mar, Plaça de la Barceloneta, Plaça Poeta Boscà, Plaça Charles Darwin, Carrer Conreria, Carrer Atlàntida, Moll dels Pescadors, Parc de la Barceloneta, Passeig Marítim, Espigó del Gas), algunes d’elles decorades per a l’ocasió, així com els espais públics i privats (Centre Cívic, Casa de la Barceloneta, CEM Marítim, Centre d’Esports Barceloneta, Parròquia de Sant Miquel, Confraria de Pescadors de La Barceloneta, Mercat de La Barceloneta) en els quals es duen a terme la major part d’activitats i esdeveniments de les festes.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright