Visita guiada a Sant Pau del Camp, un monestir romànic al Raval de Barcelona

Tot i estar vivint durant més de dos anys al Raval, a escassos 10 minuts a peu del Monestir de Sant Pau del Camp, per diversos motius no vaig tenir l’ocasió de visitar-lo fins que vaig anar-me’n a viure a l’altra punta de la ciutat. Vaig passar pel davant del Monestir en varies ocasions però la seva porta d’acer, que dona accés al recinte, sempre estava tancada.

La primera vegada que vaig topar amb l’església em va venir al cap, tot i que de forma difusa, la idea que ja l’havia vista anys enredera. Vaig decidir buscar una mica d’informació a través d’Internet i va ser quan vaig descobrir que es tractava d’un Monestir romànic, quelcom força evident observant el seu exterior, amb més de 1.000 anys d’història. Cada explicació que anava llegint feia que el meu interès augmentes, així que vaig decidir apuntar-me el Monestir de Sant Pau del Camp en el bloc de notes del telèfon que sempre m’acompanya, concretament a la llista de llocs que no puc deixar-me de visitar.

La visita guiada a Sant Pau del Camp

Van passar alguns mesos fins que finalment vaig decidir que havia arribat l’hora de no deixar a la sort el fet de passar pel davant de l’església quan aquesta estigues oberta i em vaig informar dels seus horaris de visita. El preu per visitar el Monestir era, i segueix sent, de 3,00€ però vaig veure que s’organitzaven visites guiades gratuïtes tots els diumenges a les 12:45h, així que vaig trucar al número de telèfon de contacte per realitzar la reserva prèvia obligatòria. No sé dir el perquè, però la breu conversa amb en Jordi-Xavier Romero, el contacte telefònic i persona encarregada de realitzar el recorregut guiat, per concretar la visita em va transmetre la sensació que la visita seria molt interessant i us puc avançar que no estava equivocat.

El dia de la visita vaig arribar uns minuts abans així que vaig decidir fer unes quantes fotos de l’exterior. En aquell moment em vaig adonar que m’havia deixat la targeta de memòria de la càmera a casa. Ja no donava temps de tornar a buscar-la així que, entre improperi i improperi i pensant en com puc arribar a ser de despistat a vegades, vaig optar per fer les fotografies amb el mòbil i confiar que sortissin bé.

façana principal Sant Pau del Camp

Finalment va arribar en Jordi-Xavier, col•laborador habitual de la Parròquia de Sant Pau del Camp i membre del Consell Pastoral. De forma molt animada i espontània ens va convidar a entrar a l’interior de l’església, però a dins encara s’estava oficiant una comunió, així que ens vam dirigir al seu exterior, normalment la part final de la visita, per iniciar el recorregut guiat.

L’exterior de l’esglèsia

Durant la primera part de la visita, en Jordi-Xavier ens va explicar que Sant Pau del Camp sempre ha estat un monestir benedictí i que els seus orígens semblen remuntar-se a l’any 911, any que apareix inscrit a la làpida de Guifré II, enterrat a l’església, i que segons diversos indicis va ser el seu fundador. També ens va explicar que el nom del Monestir fa referència a la seva ubicació, en aquella època al bell mig del camp i fora de les muralles que protegien la ciutat.
absis de Sant Pau del Camp

Abans d’entrar a l’interior vam conèixer algunes “anomalies” en la construcció de l’església, la més destacada la seva orientació, ja que en lloc d’estar orientada cap a l’est, com succeeix amb totes les esglésies cristianes, aquesta està orientada uns 45º cap al nord. Malgrat l’existència de diverses hipòtesis al respecte, el cert és que segueix sent un autèntic misteri el motiu de la seva orientació cap al nord.

L’interior de l’esglèsia

En finalitzar aquesta i altres explicacions interessants ens vam dirigir cap a l’interior de l’església on, un cop asseguts i una mica més fresquets que a l’exterior, va continuar amb la visita i la història del monestir.

Com és de suposar en els seus més de 1.000 anys d’història, el Monestir va tenir millors i pitjors moments. Una de les èpoques de major esplendor va ser la compresa entre els segles XIII i XV. Per estrany que ens pugui semblar un dels moments més complicats es va viure durant els primers anys de vida del Monestir, ja que a l’any 985 les tropes morisques dirigides per Al-Mansur van arribar a Catalunya i abans d’entrar a Barcelona van destrossar part del Monestir, deixant-lo deshabitat durant més de 100 anys.

Totes les històries, narrades de forma immillorable per en Jordi-Xavier i en moltes ocasions acompanyades d’alguna anècdota històrica, feien que tots els presents ens traslladéssim en aquella època, aconseguint d’aquesta forma transmetre’ns gran part de la seva passió pels fets narrats.

Un dels moments més interessants va ser quan en Jordi-Xavier ens va parlar de l’excel•lent acústica de l’església i seguidament va començar a cantar. Per aconseguir convèncer-nos del tot del fet que l’acústica era magnífica va desaparèixer un moment de la nostra vista i va tornar a cantar. Com si l’església estigués dotada amb el millor sistema de so envoltant, la seva veu s’escoltava per tot el recinte amb una claredat i intensitat magnífica. Aquesta és la raó per la qual la petita església de Sant Pau del Camp és escenari de diversos concerts al llarg de l’any.

El magnífic claustre romànic

Per últim ens vam dirigir cap a les “entranyes” de l’església on vam poder veure la tomba de Guifré II i a continuació vam arribar fins al claustre romànic. El primer que us cridarà l’atenció són les seves petites dimensions, sobretot per aquells que hagueu tingut l’oportunitat de visitar algun claustre romànic de majors dimensions, com el del Monestir de Sant Cugat. Tot i així es tracta d’un magnífic claustre romànic, ja que a la seva gran bellesa se li uneix una magnífica conservació, la qual cosa el converteix en un dels claustres més importants de Catalunya.

claustre Sant Pau del Camp il·luminat pel sol

En els capitells de les columnes s’hi poden observar tota mena d’escenes bíbliques així com figures de persones, animals i plantes. Aquests petits detalls estan plens de significat i únicament poden ser interpretats per experts en temàtica religiosa o arquitectònica de l’època, per la qual cosa gràcies a les explicacions d’en Jordi-Xavier vam poder conèixer el perquè de la decoració d’alguns d’aquests capitells.

Al voltant del claustre s’observen diferents tombes, aquestes pertanyen a diferents nobles de l’època que es guanyaven el dret de ser enterrats allà per haver estat grans benefactors del Monestir.

La fi del monestir de Sant Pau del Camp

Actiu fins l’any 1835, va ser la coneguda com a desamortització de Mendizábal la que va provocar, després de 9 segles d’història, l’abrupte final del Monestir de Sant Pau del Camp.

L’any 1879 va ser reconegut com a Monument Nacional i malgrat a noves destroces patides durant la Guerra Civil les restauracions posteriors han permès que el Monestir es conservi en molt bon estat.

fins a la propera?

La visita va durar aproximadament una hora tot i que a nosaltres ens va semblar molt curta, ja que la forma amb la qual en Jordi-Xavier explica totes i cadascunes de les històries del Monestir i de les diferents èpoques va fer que el temps es passes volant.

mirades de sorpresa durant la visita al claustre

Després d’apurar les últimes preguntes i dubtes que anaven sorgint va arribar el moment d’acomiadar-nos i, com no podia ser d’una altra forma venint d’en Jordi-Xavier, l’acomiadament també va tenir el seu toc personal. Ens va anar saludant un per un al mateix temps que ens preguntava el nostre nom i ens va acomiadar amb un càlid “fins a la propera”.

Recomanable per a tots aquells amb certes inquietuds per la història i la cultura, no cal dir que la visita al monestir romànic de Sant Pau del Camp val molt la pena, sobretot si s’opta per la visita guiada.

Si per qualsevol motiu no podeu assistir a l’horari preestablert de la visita guiada podeu contactar amb en Jordi-Xavier al telèfon o al mail que indiquem al final de l’article. També és possible realitzar visites exclusives per a grups sempre i quan es comuniqui prèviament.

La visita va estar plena d’una gran quantitat d’històries i anècdotes de les quals únicament us n’hem explicat algunes, deixant de banda dues de les millors, ja que l’objectiu d’aquest article és provocar-vos el interès necessari que us impulsi a visitar aquest magnífic Monestir romànic situat al centre de Barcelona.

Galeria de fotos i vídeos

Mapa i resum

Monestir de Sant Pau del Camp
Direcció: c/ de Sant Pau 101, Barcelona.
Com arribar-hi?
Metro: Paral·lel (línia 2 i línia 3).
Autobús: 20, 21, 36, 64 i 91.
Visita del claustre per lliure
Horari: de dilluns a dissabte de 10:00h a 13:30h i de 16:00h a 19:30h.
Preu entrada general: 3,00€.
Preu jubilats i grups: 2,00 €
Preu estudiants 1,00 €.
Visita guiada a tota l’església
Horari: diumenges i festes de precepte a les 12:45 (amb reserva prèvia).
Preu: la visita es gratuïta tot i que en finalitzar es demana una donació voluntària.
Idioma: català o castellà.
Reserves
Telèfon: 93 441 00 01
Email: santpau153@arqbcn.cat

No Comment

Comments are closed.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright