Monestir de Pedralbes de Barcelona

Actualització 21 juny 2020

Declarat monument històric i artístic, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes és una de les nombroses joies que amaga Barcelona. I diem “que hi amaga” perquè en trobar-se en una zona bastant apartada del centre de la ciutat és un lloc que no tots els habitants de la província de Barcelona coneix o ha visitat.

Tota la informació sobre el Monestir de Pedralbes de Barcelona

D’estil gòtic català, el monestir va ser construït per ordre del Rei Jaume el Just i la seva esposa Elisenda de Montcada. Va ser necessari poc més d’un any per a la seva construcció, fet que permet que el seu estil arquitectònic sigui tan uniforme. A la mort del Rei, la Reina es va traslladar a una residència privada en el complex del monestir, que va dotar de diversos privilegis com el de la protecció per part del Consell de Cent en cas de sofrir algun atac. Fins a l’any 1983 les monges Clarisses van continuar vivint a les dependències històriques del monestir, moment en el qual es van traslladar a un edifici contigu perquè part del monestir pogués convertir-se en el complex museístic que és avui.

Claustre i campanari Monestir Pedralbes

Què visitar en el complex del Monestir de Pedralbes?

Quan s’accedeix al complex monàstic a través d’alguna de les 2 portes de la muralla medieval que es conserven és com retrocedir, de manera immediata, diversos segles en la història. Aquesta sensació la fan possible els diversos edificis d’origen medieval que es concentren així com el paviment empedrat del recinte, solament trencada de manera puntual per la presència d’alguna moto o cotxe aparcat en les seves instal·lacions.


La part del Monestir de Pedralbes transformada en museu el conformen la pròpia església i el claustre, sens dubte els dos edificis més importants i representatius del monestir.

A la ja de per si interessant exposició permanent, en la qual s’informa sobre la història i evolució del monestir al llarg dels segles, se li sol unir alguna exposició temporal per a enriquir encara més la visita. De manera puntual i millor sota reserva prèvia, es realitzen visites guiades en català i castellà, sens dubte la millor opció per a conèixer tots els detalls i històries que amaga el Monestir de Pedralbes.

Visita a la la Església del Monestir de Pedralbes

Formada per una única nau, la primera cosa crida l’atenció a l’església és la sobrietat de la seva construcció així com del seu campanar, de forma octogonal. En accedir al seu interior, de seguida es corrobora que les primeres impressions són encertades ja que manca de la grandiloqüència d’altres esglésies gòtiques.

vitralls església Monesteri de Pedralbes

Vitral
El conjunt de vidrieres del monestir, perfectament restaurat, destaca per la gran qualitat dels materials que es van utilitzar per a la seva realització, sent un dels millors exemples de vidrieres gòtiques que es poden trobar a Catalunya.

Cors
L’església compta amb un total de 3 cors: el cor alt, el cor baix, i un tercer cor situat en el centre de la nau central utilitzat pels frares.

Tomba de la Reina Elisenda de Montacada
La característica més destacada de la tomba d’Elisenda de Montcada és que l’escultura de la tomba és doble, ja que té una cara mirant cap a l’interior de l’església, en la qual se la representa com a reina, i una altra cara dóna al claustre, on se la representa com a una monja clarissa.

La visita al Claustre del Monestir de Pedralbes

Les seves dimensions, d’uns 40m x 40m, i els seus tres pisos, converteixen al claustre del Monestir de Pedralbes en el més gran del món. A més de la visita exterior, també es pot accedir a les dependències interiors, incloent la sala capitular, la cuina, el celler, el dormitori, la infermeria i el refetor, l’enorme sala on menjaven les monges. Tot això aconsegueix que durant diversos moments el visitant se submergeixi en el dia a dia d’un autèntic monestir medieval.

pou claustre Monestir de Pedralbes

Capella de Sant Miquel
La Capella de Sant Miquel, originàriament oratori privat de l’abadessa del monestir, es troba decorat amb unes belles pintures murals, realitzades pel cèlebre pintor de l’època, Ferrer Bassa, i que mostren la clara influència que l’artista italià Giotto va tenir sobre la seva obra.

Cel·les de dia
Durant el recorregut pel claustre es poden veure les minúscules cel·les de dia que utilitzaven les monges.

Dormitori
El que en el seu moment fos dormitori de les monges, actualment alberga alguns dels tresors més importants del monestir com diferents obres d’art, cofres de diversos segles d’antiguitat i una sèrie d’objectes litúrgics, entre molts altres.

Jardí medicinal
A la part exterior del claustre crida l’atenció el petit jardí que es troba en un dels laterals. Es tracta d’una recreació del jardí medicinal, habitual en els monestirs de l’època, i que servia per a curar a les pròpies monges de qualsevol afecció així com per a la seva recerca. Tot això s’explica en una petita exposició situada en una de les sales del monestir.

Altres edificis del recinte monàstic de Pedralbes

De la resta d’edificis del complex, destaca l’anomenat Conventet de Pedralbes, un edifici independent del monestir i que es troba just enfront, i que en el seu moment servia de residència d’una sèrie de frares Franciscans, que tenien la missió de vetllar per les monges a més de fer les vegades de guies espirituals. L’any 1920 el Conventet va ser reformat per l’arquitecte català Enric Sagnier i Villavechia, utilitzant restes romàniques originàries de l’església Santa María de Besalú de Girona. Actualment l’edifici és propietat de la família Godia i no pot visitar-se.

Una curiosa tradició

Avui dia encara es manté molt viva la tradició de realitzar una ofrena d’ous a Santa Clara per a evitar que plogui un determinat dia de l’any en què se celebra un esdeveniment important, com unes noces o comunió. Quan es porten els ous a les monges Clarisses s’ha de recitar aquesta frase: « Santa Clara i Sant Pujol, feu bona escombrada a aquesta nuvolada que tapa el sol ».

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona

Adreça

Baixada del Monestir, 9, Barcelona.

Horari de visita

De l’1 d’abril al 30 de setembre: de dimarts a divendres de 10:00h a 17:00h. Dissabtes de 10:00h a 19:00h. Diumenges de 10:00h a 20:00h. Altres dies festius: de 10:00h a 14:00h.

De l’1 d’octubre al 31 de març: de dimarts a divendres de de 10:00h a 14:00h. Dissabtes i diumenges de 10.00 a 17:00h. Altres dies festius de 10:00h a 14:00h.

Tancat: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre.

Preu de l’entrada

Entrada normal: 5€

Entrada reduïda: 3,5€ per a persones majors de 65 anys, estudiants menors de 30 anys, titulars de de la targeta rosa reduïda, del carnet de família monoparental o del carnet de família nombrosa (preguntar per altres possibles descomptes), persones en situació de desocupació acreditades, jubilats i amb la targeta BCN Card Express.

Gratis: per menors de 16 anys, propietaris de la targeta rosa gratuïta, membres del ICOM, amb la Barcelona Card, Associacions Museòlegs, guies turístics, BCN Cultural, periodistes acreditats, passi metropolità d’acompanyant d’una persona amb discapacitat, professors d’ensenyament reglat, primer diumenge de mes tot el dia i la resta de diumenges a partir de les 15:00h.

Visitas guidades: En català i castellà, reserves enviant un email a: reservesmonestirpedralbes@bcn.cat.

Com arribar?

Autobusos: línies 22, 63, 64, 68, 75, 78 i autobús turístic.

FGC: parada Reina Elisenda i caminar uns 10 minuts.

Llocs propers d’interès

Pavellons Güell
Palau Reial de Pedralbes
Parc i Jardins de Pedralbes
Camp Nou
Parc i roserar de Cervantes

error: @ Contenido protegido por derechos de autor.