Casa Macaya (Palau Macaya)

Actualització 03 abr. 2024

La Casa Macaya, també coneguda com a Palau Macaya és un fantàstic edifici modernista de principis del segle XX, obra d’un dels millors arquitectes de l’època, Josep Puig i Cadafalch que, pel fet que no es troba en una de les zones més cèntriques i concorregudes de la ciutat, moltes vegades passa desapercebut, tant per a turistes com per als propis habitants de Barcelona.

Tota la informació sobre la Casa Macaya de Barcelona

El nom de Casa Macaya prové del que va ser el seu primer propietari, Romà Macaya i Gibert, que aprofitant el gran auge del Modernisme Català va encarregar a un dels grans especialistes del moment, Josep Puig i Cadafalch, la seva construcció a la nova zona (en aquell període) de l’Eixample, fent de la mateixa la seva nova residència.

Es tractava d’un edifici senyorial de grans dimensions i una marcada majestuositat. Això va provocar que el seu aspecte final s’assemblés al d’un palau, fet pel qual va acabar coneixent-se a l’edifici com Palau Macaya.


Per a la construcció de la Casa Macaya l’arquitecte va comptar amb la col·laboració d’importants escultors de l’època com Eusebi Arnau i Alfons Juyol així com amb la d’altres artesans, sent clar exemple el de Joan Paradís, l’esgrafiat del qual li dona una nova dimensió a un de per si mateix ja magnífic edifici.

El Palau Macaya de Barcelona en l’Actualitat

Després de la finalització de la Guerra Civil l’edifici va ser adquirit per La Caixa i fintalizada la profunda remodelació que es va dur a terme, es va convertir en la seu de l’Institut Educatiu de Sordmuts i Cecs i anys més tard en el Centre Cultural de la Fundació La Caixa.

façana Casa Macaya

L’edifici que veiem en l’actualitat és fruit d’una nova reforma, finalitzada l’any 2012 i que ha convertit a la Casa Macaya en seu de Espai Caixa, una associació que, segons la seva pròpia definició, té com a objectiu “fomentar les col·laboracions i sinergies entre diverses entitats i institucions centrades en el pensament, les ciències socials, la conservació del medi ambient i la cerca de la sostenibilitat”.

Es pot visitar l’interior de la Casa Macaya?

Malgrat els nombrosos arbres del Passeig de Sant Joan, l’edifici és fàcilment identificable ja que la seva façana, decorada amb estucat blanc i amb diverses escultures en pedra, desborda modernisme pertot arreu, molt visible en els adorns del seu balcó, part superior de l’entrada principal i en totes i cadascuna de les seves finestres.

pati interior Casa Macaya

L’accés a l’edifici és totalment gratuït, tot i que existeixen algunes zones restringides, com la interessantíssima planta noble, que romanen tancades i únicament es poden visitar coincidint amb la celebració d’uns certs esdeveniments i durant les visites guiades.

Visites guiades a la Casa Macaya

Durant diversos divendres a l’any es realitzen una sèrie de visites guiades que permeten recórrer l’interior de les instal·lacions de la Casa Macaya acompanyats per un guia. Durant aquesta, s’ofereixen interessants explicacions sobre la construcció i detalls de l’edifici així com diverses anècdotes.

Preu: 3€
Dates: els divendres a les 19:00h (cada dues setmanes)
Altres dates: en dies especials
Idioma: català o castellà (alternativament)


Pel que respecta a les zones del Palau Macaya que sí que es poden visitar (si s’accedeix sense realitzar la visita guiada) volem que pareu esment al seu fantàstic vestíbul, molt ric en tota mena de detalls, i al seu pati interior que, igual que en la majoria d’edificis senyorials de l’època compta amb una escalinata que dona accés a la planta noble.

Recomanació

Us suggerim que entreu al pati interior i que en fer-ho alceu la mirada, la qual cosa us permetrà contemplar un bell cel que es cola per la vidriera transparent del sostre, donant com a resultat una magnífica imatge que us recomanem fotografiar.

També destaquen els bells finestrals que transmeten la sensació d’haver estat col·locats en la seva posició actual acuradament decorats. La resta de la planta baixa de la Casa Macaya està ocupat per les instal·lacions de l’Espai Caixa en els quals no es troben detalls d’interès històric ni arquitectònic.

Galeria de fotos

On està la Casa Macaya? Mapa i com arribar


Mapa de Barcelona més gran

Adreça

Passeig de Sant Joan 108, Barcelona.

Horari de visita

Propietat de La Caixa, es pot accedir al seu pati interior així com a les instal·lacions de la planta baixa, estant restringit l’accés a la planta noble a actes puntuals i a les visites guiades.

Preu

L’accés a algunes de les estades de la Casa Macaya és lliure.

Visita guiada: 3€.

Com arribar-hi?

Metro: Verdaguer (línia 4 i 5).

Autobusos: líneas 6, 19, 20, 33, 34, 39, 45, 47, 50, 51, 55, H8 y H10.

A peu: es pot arribar caminant aprofitant la visita a la pròxima Basílica de La Sagrada Família.

Llocs pròxims d’interès

Sagrada Família de Barcelona
Casa Terrades o Casa de les Punxes
La Pedrera – Casa Milà
Av. Diagonal
Arc de Triomf de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright