Festa Sant Roc Plaça Nova Barri Gòtic

Actualització 01 set. 2023

Les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova se celebren en aquesta cèntrica plaça situada al barri Gòtic de Barcelona. És per aquest motiu que aquestes festes també es coneixen com a Festa Major del Barri Gòtic.

El seu origen es remunta a l’any 1589, motiu pel qual és considerada festa patrimonial d’interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. A continuació trobareu el programa complet de les activitats d’aquesta nova edició així com informació sobre l’origen i evolució de les festes més antigues de la ciutat.

Tota la informació sobre les Festes de Sant Roc del Barri Gòtic

La festivitat del dia de Sant Roc és el 16 d’agost. Tot i així, i com és habitual en la celebració de les festes dels barris de Barcelona, els actes festius s’allarguen durant diversos dies, incloent-se en aquest cas el 15 d’agost, dia de ‘Assumpció de la Mare de Déu.

cartell Festes Sant Roc 2023

Dates, programa oficial y dades

Dates: pendent de confirmació.

On: Plaça Nova i altres places i carrers del barrio Gótic de Barcelona.

Preu: activitats gratuïtes.

Donat el seu històric i religiós origen, moltes de les activitats del programa de les festes de Sant Roc guarden relació amb les tradicions religioses i el folklore popular. Tot i així, l’evolució de la mateixa al llarg dels segles ha estat evident. En l’actualitat, es pot dir que, igual que ocorre amb altres festes populars de Barcelona, moltes de les activitats dels festejos estan centrades en l’entreteniment dels més petits.


Aquest any 2024 se celebra l’edició número 435 de les festes de Sant Roc de Barcelona, convertint-se d’aquesta manera en les festes més antigues de la ciutat. Aquesta dada no ha de resultar estranya, tenint en compte que el barri gòtic és el nucli històric més antic de la ciutat.

Origen i història de les festes de Sant Roc, les més antigues de Barcelona

Malgrat que al Web oficial de l’Ajuntament de Barcelona s’informa que les festes s’han celebrat de manera ininterrompuda des de l’any 1589 i que enguany se celebra l’edició número 435, també s’indica que durant la Guerra de l’Independència Espanyola i durant la Guerra Civil no es va festejar, per la qual cosa totes dues informacions semblen ser contradictòries.

Del que no hi ha dubte és de què es tracta de la festa més antiga de la ciutat.

Com bé indica el seu nom, aquestes festes tenen el seu origen en l’homenatge a Sant Roc.

Segons la llegenda, durant la seva visita a Barcelona, Sant Roc es va posar malalt i es va resguardar a les muralles de la ciutat. Gràcies als panets que li proporcionava el gos del forner va aconseguir alimentar-se i sobreposar-se.

Durant el brot de pesta de l’any 1583 que es va produir a Barcelona, cap habitant del barri va morir, per la qual cosa es va començar a atribuir a Sant Roc un poder protector.

Activitats destacades durant les Festes de Sant Roc

Pasacalles y presentación del cabezudo Beco

12 d’agost

18:00h

Plaça Nova

Festa del gos: salutació del gos a Sant Roc

14 d’agost

19:30h

Plaça Nova

Jocs tradicionals i populars

14 d’agost

19:30h

Plaça Nova

Encuentro y baile de gigantes

15 d’agost

17:00h

Plaça Nova

Cant d’Havaneres

15 d’agost

12:00h

Plaça Nova


Mapa i com arribar a les Festes de Sant Roc de Barcelona

L’epicentre de les festes de Sant Roc se celebra a la plaça Nova. Per aquest motiu les fetes reben també el nom de Festes de la Plaça Nova. Encara així, les activitats del nodrit programa d’activitats s’estén a altres punts del barri Gòtic.

Metro
Jaume I: Linia 4.
Urquinaona: Linies 1 i 4.
Catalunya: Linies 1 i 3.
Liceu: Linia 3.
Tren
FGC: Catalunya.
Renfe: Catalunya.
Autobús
Linies diürnes: 19, 47, 55, 59, 120, H16, V13, V15 i V17.
Linies nocturnes: N4, N8, N9, N12, N15 i N28.

En taxi (reserva online)

En vehicle privat
Per a tots els que tingueu pesat desplaçar-vos en el vostre vehicle (cotxe o moto) fins al centre de Barcelona per a gaudir d’alguna de les propostes de la festa Major del Barri Gòtic, us suggerim aparcar el vostre cotxe en algun dels pàrquings disponibles de la zona.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright