Fira d'Abril de Catalunya a Barcelona

Actualització 27 maig 2023

La Fira d’Abril de Catalunya, també coneguda com a Fira d’Abril de Barcelona, és una gran festa que té lloc cada any a la ciutat amb l’objectiu de donar la benvinguda a la primavera.

Donat el motiu alegre de la celebració, la diversió, la música i el bon humor, són ingredients fixos que són presents durant els aproximadament 10 dies que duren els festejos. En tractar-se d’una festa de tradició andalusa, l’encarregada d’organitzar l’esdeveniment, així com gran part de les activitats que tenen lloc durant el mateix, és la FECAC, és a dir, la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya.

Orígens i evolució de la Fira d’Abril a Andalusia i Barcelona

Si bé és cert que els seus orígens es troben bastant lluny de Barcelona, concretament a la ciutat de Sevilla (Andalusia), no menys cert és que els llaços que uneixen a Catalunya amb la Fira d’Abril són molt estrets. I és que van ser un basc i un català els que, l’any 1846, van idear i proposar la celebració d’aquesta festa a l’Ajuntament de Sevilla. Va ser d’aquesta manera com, l’any 1847, es va organitzar la primera Fira d’Abril a Espanya.

La gran migració de molts andalusos cap a Catalunya, atrets per les oportunitats laborals que va produir el gran increment del sector industrial a la nostra terra durant la segona meitat del segle XX va propiciar que, l’any 1971, un grup d’andalusos establerts a Castelldefels decidís celebrar la que seria la primera edició de la Fira d’Abril de Catalunya.

Des de llavors, la festa ha anat evolucionant i creixent, tant en nombre d’activitats com en visitants, motiu pel qual, des de fa ja diverses edicions, se celebra a la ciutat de Barcelona.

Tota la informació sobre la Fira d’Abril de Barcelona

Com bé indica el seu nom, la Fira d’Abril dóna començament el mes d’abril. Tot i això, com se celebra passada la Setmana Santa (la celebració de la qual varia cada any en funció del calendari lunar) és bastant habitual que la Fira iniciï a la fi del mes.

En conseqüència, i donada la seva llarga durada, uns 10 dies, fet que permet gaudir de la festa durant dos caps de setmana complets, en moltes edicions la celebració de la Fira d’Abril s’estén fins a principis del mes de Maig. Tal com succeeix durant la “original” Feria de Abril de Sevilla, els festejos donen començament amb el tradicional encès del Pòrtic.


El recinte de la fira sol estar dividit en dues parts clarament diferenciades. D’una banda la corresponent a les típiques casetes de la fira, en la qual diverses entitats es reuneixen i organitzen diversos actes festius relacionats amb la tradició i la cultura popular andalusa. En l’altre sector, proper però separat, es troben les típiques atraccions de fira, una zona sobretot freqüentada per les famílies amb nens i parelles o grups de joves.

Fira d’Abril de Catalunya 2024

Fira Abril de Catalunya a Barcelona

Dades i programa oficial

Inici: per confirmar (encès del pòrtic).

Final: per confirmar.

Edició: 51.

On: Parc del Fòrum (Barcelona).

Preu: l’accés és gratis.

Horaris de la 50ª edició de la Fira d’Abril de Catalunya

Divendres XX d’abril

de 18:00h a 3:00h

Dissabte XX d’abril

de 10:00h a 3:00h

Diumenge XX d’abril

de 10:00h a 0:00h

Dilluns XX d’abril

de 18:00h a 0:00h

Dimarts XX d’abril

de 18:00h a 0:00h

Dimecres XX d’abril

de 18:00h a 0:00h

Dijous XX d’abril

de 18:00h a 0:00h

Divendres XX d’abril

de 18:00h a 3:00h

Dissabte XX d’abril

de 10:00h a 3:00h

Diumenge XX de maig

de 10:00h a 0:00h

Programa oficial de la Fira d’Abril de Catalunya


Les casetes
Moltes de les casetes pertanyen a entitats i associacions culturals que guarden una estreta relació amb la cultura Andalusa. En elles és habitual gaudir d’actuacions musicals, sevillanes i altres balls així com de tot tipus d’activitats tradicionals de la cultura andalusa.

Algunes institucions públiques i partits polítics també compten amb les seves pròpies casetes, encara que cal dir que solen ser les menys visitades i interessants a l’hora de gaudir de l’encant que transmet la Fira d’Abril.

On menjar i beure
Si us esteu preguntant on es pot menjar i prendre alguna cosa en la Fira?, creieu-nos quan us diem que aquest serà el menor dels vostres problemes, o millor dit, el problema serà escollir entre totes les opcions disponibles. I és que, al llarg de tot l’espai que ocupa la fira, es disposen multitud de parades de menjar que, gràcies a la deliciosa olor que desprenen, “competeixen” per atreure al major nombre de persones.

Pel que fa a la beguda, hi ha una gran varietat d’oferta, però no us podeu anar sense provar en alguna parada de menjar típic el tradicional “rebujito andalús”.

Atraccions de la Fira
Una de les zones més transitades, sobretot pels nens, famílies i persones més joves, és la dedicada a les tradicionals atraccions de fira. En ella es troben les atraccions més típiques de qualsevol fira, com la sempre atractiva i concorreguda roda de fira.


Actuacions musicals
Les actuacions musicals són un clàssic de la Fira d’Abril, i si bé és cert que les sevillanes tenen un paper destacat, no és l’únic tipus de música que sona durant la fira. Alguns concerts i actuacions musicals tenen lloc dins les casetes privades, mentre que uns altres se celebren a la gran carpa, muntada per a aquest tipus d’esdeveniments i que compta amb una capacitat d’aforament superior.

La vestimenta
Quan es passeja per la Fira d’Abril de Barcelona, gràcies a la disposició i decoració de les casetes, a la característica il·luminació del recinte i a moltes persones vestides amb algun vestit típic andalús, especialment el de Flamenca o Sevillana les dones i l’anomenat “traje de corto” (vestit de curt) els homes), en molts moments es té la percepció de trobar-se a la mateixa ciutat de Sevilla o, millor dit, a l’original Fira d’Abril de Sevilla.

Altres activitats
Com no podia ser d’una altra manera, la cultura i la tradició andalusa també són protagonistes de la resta d’activitats que es programen durant els dies de la fira. Les propostes van des de les que permeten aprendre alguns balls tradicionals andalusos, gràcies a les classes de ball que s’imparteixen, fins a les que ofereixen l’oportunitat de gaudir d’exposicions i presentacions diverses, passant per alguns concursos, com els que premien les millors ofertes gastronòmiques i les casetes més ben decorades.

Mapa i com arribar a la Fira d’Abril

Metro
El Maresme – Fòrum (L4).
Tramvia (Tram)
Fòrum (T4).
Autobús
Línies diürnes: 7, H16, V33, B20 i B23.
Línies nocturnes: N6, N30, N50, N60, N61, N64, N71, N81 i N82.

* Horari del tramvia i del metro: de dilluns a dijous i festius fins a les 0:00h i divendres i dissabte fins a les 2:00h.

En taxi (reserva online)

En vehicle privat
Pels qui prefereixin desplaçar-se amb el seu propi vehicle, ja sigui amb cotxe o moto, es pot aparcar al pàrquing del Centre Comercial de Diagonal Mar, en algun dels pàrquings propers o a les places disponibles al carrer.

Donada la gran afluència de persones, una bona opció és la de reservar el pàrquing online per, d’aquesta manera, assegurar-se una plaça el dia i l’hora prevista i així evitar donar voltes i voltes amb el cotxe fins a trobar un aparcament lliure.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright