Carrer d'Aiguafreda d'Horta

Actualització 24 maig 2023

El Carrer d’Aiguafreda, situada a l’actual Barri d’Horta i que fins a l’any 1904 va ser un municipi independent de Barcelona, és un dels vestigis del que fa un temps va ser la ciutat de Barcelona així com les seves poblacions limítrofes.

Lamentablement, aquest tipus de racons són cada vegada són més difícils de trobar en una ciutat que en moltes ocasions avança, creix i es transforma, sense preservar com cal els llocs que expliquen la seva història més recent i que són els que, realment, fan d’ella una ciutat amb un encant especial.

Història del Carrer d’Aiguafreda

El nom del carrer, “Carrer d’Aigua Freda“, deixa bastant clar l’origen del seu significat, que no és altre que la gran quantitat d’aigua freda que fluïa en el subsòl de la zona. Els habitants del Carrer d’Aiguafreda van aprofitar aquest fet per construir-se uns pous que els permetessin extreure l’aigua mitjançant galledes.

Gràcies a això tenien, entre molts altres beneficis, la possibilitat de rentar-se la roba a la seva pròpia casa, fet que els va impulsar a construir una sèrie de safareigs amb l’objectiu de facilitar-los la feina.

Carrer d'Aiguafreda d'Horta

Les bugaderes de Barcelona

El privilegi de disposar d’un pou i un safareig va fer que les dones que habitaven al carrer oferissin els seus serveis com a bugaderes a la burgesia catalana i a totes les famílies acomodades que s’ho poguessin permetre. Aquesta pràctica la van dur a terme entre el segle XVII i fins ben entrat el segle XX, anys en els que per a la immensa majoria de la població de Barcelona no era possible rentar la roba a la seva pròpia casa, havent d’acudir per regla general al Rec Comtal, que recorria gran part de la ciutat de Barcelona i, en conseqüència, comptava amb un aigua bastant més bruta que la que fluïa pel subsòl d’Horta.

El Carrer d’Aiguafreda en l’actualitat

En l’actualitat, el Carrer d’Aiguafreda manté el mateix encant que en el seu moment va poder tenir i és que, recorrent recorrent els seus escasos 150 metres de longitud, sembla que el temps s’hagi detingut unes quantes dècades enrere.

Cadascuna de les 8 cases baixes encara habitades amb les que compta el carrer, segueixen mantenint just al seu davant el safareig que tanta fama els hi va donar durant diversos segles (sent bona prova el fet que la veïna plaça dugui el nom de “Placa de les Bugaderes d’Horta”) i en els quals alguns veïns han fet espai per donar cabuda a un petit hort o jardí.

Finalment, una sèrie de plantes i flors cuidades pels veïns de la mateixa manera que fan amb cada pam del seu carrer, són les encarregades d’embellir encara més un carrer històric que brilla amb llum pròpia.


Tranquil·litat i privacitat dels veïns

El carrer queda tan protegit que quan s’hi passeja dóna la sensació de fer-ho per una propietat privada. Tot i que no es així, s’ha de pensar que es tracta d’un carrer aïllat amb una sèrie de cases baixes en les que viu gent, poc acostumada a rebre massa visites, i que per tant mereix que respectem la seva privacitat i tranquil·litat. Per aquest motiu us convidem a passejar pel carrer en silenci i respectant el seu entorn.

jardí Carrer d'Aiguafreda

Mapa i com arribar fins al Carrer d’Aiguafreda

Pels qui no estigueu acostumats a moure-us pel Barri d’Horta pot ser que a priori us resulti una mica complicat arribar fins al Carrer d’Aiguafreda. En el següent mapa trobareu la seva ubicació exacta així com els dos recorreguts suggerits pels qui us desplaceu amb metro. Per contra, si us resulta més còmode, també podeu arribar fins a les seves proximitats mitjançant diverses línies d’autobús.

Amb metro: Horta y El Carmel (ambdues de la línia 5)
Amb autobús: 19, 39, 45 i 102.

Recomanació: Descobrir i viure el Barri d’Horta

Si finalment us decidiu a visitar l’encantador Carrer d’Aiguafreda, us recomanem que no us limiteu simplement a recórrer els seus escassos 150 metres, sinó que us animem a fer un volt per l’històric barri d’Horta. D’aquesta manera podreu recórrer alguns dels seus carrers i places més característics; Carrer d’Horta, Carrer de Santes Creus, Plaça d’Eivissa i Plaça de Santes Creus entre d’altres i finalitzar prenent alguna cosa en un dels seus icònics bars; Quimet d’Horta o La Bodegueta d’Horta.

Galeria de fotos i vídeo

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright