Tres Tombs Barcelona

Actualització 03 febr. 2024

Quan encara estem amb una mica de ressaca després de tanta festa nadalenca, arriba una nova data per a marcar en el calendari de festes de Barcelona, els Tres Tombs. Es tracta d’una festa popular on l’acte principal és la tradicional cavalcada, desfilada o cercaviles amb animals de càrrega al capdavant.

La festa dels Tres Tombs se celebra el 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abad, per la qual cosa són precisament els carrers i places del barri de Sant Antoni els escenaris principals d’aquestes festes. Encara així, altres barris de la ciutat, com Sant Andreu de Palomar (“Sant Andrés de Palomar”), també són protagonistes de la festa dels Tres Tombs.

Informació sobre els Tres Tombs de Barcelona 2025

A continuació, us oferim informació sobre els orígens dels Tres Tombs, detalls sobre en què consisteix aquesta curiosa tradició, les dates en les quals se celebra i les activitats en programa més interessants per a poder gaudir-la al màxim.

En què consisteix la festa dels Tres Tombs de Barcelona?

L’acte principal i més esperat de la festa és el recorregut de la cavalcada o cercavila de diferents carruatges tirats per animals de tir; cavalls, mules i rucs. La presència dels animals, fa que els Tres Tombs sigui una festes de gran interès per als nens i les famílies.

Programa Oficial Tres Tombs 2025


Descarrega-t’ho en PDF (2025 pendent)

Festa Tres Tombs en Sant Antoni

Dissabte XX de gener de 2025

Cercavila

Carrers i places del barri de Sant Antoni

Edició 199

Programa oficial

Festa Tres Tombs en Sant Andreu de Palomar

Diumenge XX de gener de 2025

Cercavila

Carrers i places del barri de Sant Andreu de Palomar

Edició 96

Vídeo de la festa dels Tres Tombs (de Sant Andreu)

Orígens de la festa dels Tres Tombs

Període precristià: abans de l’arribada del cristianisme, la festa coneguda com “Tres Tombs” o Tonis era molt popular en les cultures mediterrànies. Durant la mateixa, es donaven tres voltes amb carruatges tirats per cavalls i altres animals de tir al voltant d’una gran foguera.

Arribada del cristianisme: després d’establir-se la religió cristiana, es va continuar fent una cosa semblant, però aquesta vegada les tres voltes es realitzaven entorn a l’església de Sant Antoni Abad de cada poble o a una imatge del sant ja que era, i encara és, el patró dels animals. Durant els tres tombs, s’aprofitava per a realitzar la benedicció dels animals.

Mescla de festa pagana i cristiana: en moltes poblacions de Catalunya, a més de continuar realitzant-se la benedicció dels animals, també segueix molt present el foc, i se solen fer grans fogueres.

Activitats en programa durante los Tres Tombs

En els següents blocs trobareu la informació detallada sobre les activitats més importants i emblemàtiques de les festes dels Tres Tombs. Encara així, no són les úniques, ja que també es programen mostres gastronòmiques, concerts i diverses activitats pensades per a les famílies. Per aquest motiu us animem a visitar els enllaços cap a les pàgines oficials dels esdeveniments que hem inclòs.

Les Cavalcades dels Tres Tombs 2025

Sense cap dubte, l’esdeveniment més esperat és la cavalcada (també coneguda com a desfilada o cercaviles), en el qual diversos carruatges arrossegats per animals de càrrega com a cavalls, mules i rucs, realitzen un recorregut pels carrers i places.

En els seus orígens, i com bé indica el seu nom, la cavalcada amb els animals de càrrega al capdavant, realitzaven tres voltes a la població. En alguns casos, entre els quals es troben les cavalcades de Sant Antoni i de Sant Andrés de Palomar, això ha canviat, i solament es realitza una volta al recorregut.

Cavalcada Sant Antoni
dissabte XX de gener de 2025
de 10:45h a 13:30h
c/ Calabria -> av. del Paral·lel y plaza de Josep Puig i Cadafalch
Cavalcada Sant Andreu de Palomar
Diumenge XX de gener de 2025
e 10:00h a 13:00h
c/ de Sant Adrià -> rambla de l’Onze de Setembre i passeig de Fabra i Puig

Benedicció dels animals

Conjuntament amb la cavalcada, l’altre esdeveniment més tradicional i típic dels Tres Tombs, és la benedicció dels animals. Cal no oblidar que Sant Antoni és el patró dels animals de càrrega i dels animals de peus rodons, és a dir, de la majoria d’animals domèstics. Tot i que en l’actualitat, popularment s’ha estès a tots els animals domèstics.


Per aquest motiu és habitual que en les escalinates o porta d’accés de moltes esglésies se celebri la tradicional benedicció dels animals, a les quals moltes persones assisteixen amb les seves mascotes i animals de companyia per a beneir-les. També es realitza la benedicció dels animals abans de l’inici de la desfilada dels Tres Tombs.

Els 150 desitjos de la ciutat al Sant

La Festa dels Tres Tombs del barri de Sant Antoni inicia quan es fa volar un colom. Aquest colom es fa volar en representació dels 150 coloms tradicionals, que a la seva vegada simbolitzen els 150 desitjos que la ciutat demana a Sant Antoni.

Festa dels Tres Tombs a Catalunya 2025

Òbviament, la festa dels Tres Tombs no és exclusiva de la ciutat de Barcelona. Així doncs, són moltes les poblacions de Catalunya que també celebren aquesta festivitat. A continuació, us oferim un llistat que inclou algunes de les més interessants i representatives.

Igualada

Diumenge XX/01/2025

Centelles

Dissabte XX/01/2025

Tarragona

pendent de confirmació

Rubí

Diumenge XX/01/2025

Ascó

per confirmar

Falset

per confirmar

Puig-reig

Diumenge XX/01/2025

Cambrils

Diumenge XX/01/2025

Caldes de Montbui

Diumenge XX/01/2025

Vilanova i la Geltrú

per confirmar

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright