Festa Sant Medir Gràcia

Actualització 24 febr. 2024

Segurament la festa de Sant Medir sigui una de les tradicions més esperades pels més petits de la casa, sobretot del barri de Gràcia de Barcelona, de Sarrià-Sant Gervasi, de La Bordeta i de la població de Sant Cugat.

Això es deu al fet que en gran manera els protagonistes de les celebracions són els nens, ja que un dels moments més cèlebres i esperats del dia de Sant Medir (3 de març), és la famosa rúa de Sant Medir, en la qual es reparteixen caramels.

Tota la informació sobre la celebració de Sant Medir

En què consisteixen les celebracions de la festa de Sant Medir?

Sant Medir 2024

Dades Festa de Sant Medir 2024

Sant Medir: 3 de març.

Celebraciones: la majoria de celebracions tenen lloc durant els mesos de febrer i març (consulteu el programa).

Dónde: Barri de Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi, La Bordeta i Sant Cugat.

Actes destacats de les Festes de Sant Medir de Barcelona

Si bé és cert que la rúa de Sant Medir del 3 de març és l’acte principal i, segurament, el més tradicional de les festes, des de fa anys la celebració i els actes de les festes s’han ampliat a altres actes i dies.

A continuació trobareu alguns dels actes festius més destacats. Si voleu conèixer el programa complet, podeu descarregar-vos el PDF des de l’enllaç de més a baix.

Festa del pregó de Sant Medir

Diumenge 18 de febrer

A partir de les 10:30h

Plaça Trilla, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Mariana Pineda i Plaça de la Vila de Gràcia

Pujada a peu a l’Ermita de Sant Medir

Diumenge 25 de febrer

8:00h

Sortida des de la Plaça Trilla

Cercavila i rúa de Sant Medir a Gràcia i Sarrià

Dissabte 2 de març

Al matí i al vespre

Carrers del barris de Gràcia i Sarrià

Rúa de Sant Medir

Diumenge 10 de març

Al matí

Carrers del barri de La Bordeta

La gran majoria de les activitats del programa se celebren en els propis carrers i places del barri de Gràcia. Tot i així, hi ha altres activitats que es realitzen a Sarrià – Sant Gervasi i a la Bordeta. Òbviament, alguns actes tenen lloc directament a l’Ermita de Sant Medir, en la Serra de Collserola (territori de Sant Cugat).

La llegenda de Sant Medir

Segurament molts de vosaltres us pregunteu d’on ve la celebració de Sant Medir? i per què és el barri de Gràcia de Barcelona (fins a l’any 1897 coneguda població independent de Barcelona) i la població de Sant Cugat els dos escenaris principals d’aquesta particular festa?. Doncs bé, la llegenda de Sant Medir té el seu origen l’any 303 d. C.


En aquell període, sota l’imperi de Dioclecià, els cristians van sofrir una de les majors persecucions. El bisbe Sever de Barcelona, en la seva fugida en romiatge cap a Sant Cugat, es va trobar amb el pagès Medir, que en aquest moment estava plantant faves en el seu hort. Durant la seva breu trobada el bisbe li va explicar els motius de la seva fugida i va comminar a Medir a dir la veritat si algú preguntava per ell. És a dir, que havia passat mentre ell sembrava les faves.

Vídeo que narra la llegenda de Sant Medir

Efectivament, de seguida va passar un grup de romans que va preguntar a Medir pel parador del bisbe Sever. Medir es va limitar a dir la veritat, que havia passat just quan estava sembrant les faves. De manera sorprenent, millor dit, miraculosa, les faves havien crescut a un ritme mai vist, per la qual cosa es transmetia la idea que el bisbe havia passat per allí diversos dies enrere. Finalment, el bisbe Sever va ser capturat i tant ell com Medir, acusat d’haver mentit per a afavorir la fugida del bisbe, van ser ajusticiats.

Amb el passar dels segles es va fer molt popular assistir, cada 3 de març, en romiatge a l’Ermita de Sant Medir, situada en una zona de la Serra de Collserola pertanyent a Sant Cugat i que va ser aixecada pels monjos del Monestir de Sant Cugat. Així doncs, a principis del segle XIX es van formar diverses colles que assistien a aquests aplecs del dia de Sant Medir.

Josep Vial Granés, un habitant de la Vila de Gràcia nascut a Sant Cugat, davant la precària situació del seu germà que, ferit i perseguit s’havia refugiat en l’Ermita de Sant Medir, va fer la promesa que si el seu germà es curava, cada 3 de març aniria en romiatge, muntat a cavall i tocant un timbal, a l’Ermita de Sant Medir. I així ho va fer, acompanyat a més de diversos amics i habitants de Gràcia, fundant-se d’aquesta manera la primera colla de Gràcia l’any 1856.

Poc temps després es va formar una altra colla, aquesta vegada en Sarrià, a la qual li van anar seguint moltes altres més de la resta de Barcelona. D’allí, el tradicional romiatge que cada any parteix des de Gràcia cap a l’ermita de Collserola i en la qual es van repartint caramels als més petits.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright