BCNegra: Festival Novel·la Negra Barcelona

BCNegra, també conegut com a Barcelona Negra, és un festival literari que, com bé indica el seu nom, està centrat en el gènere “Noir“. Durant els, aproximadament, 10 dies de durada de BCNegra, la ciutat es converteix en punt de trobada d’editorials, escriptoris i periodistes del sector i, per descomptat, de nombrosos amants i consumidors d’un gènere, el de la novel·la negra, que cada vegada desperta un major interès i, en conseqüència, veu incrementar el nombre d’afeccionats i lectors.

Origen i evolució de BCNegra

La primera edició de BCNegra va tenir lloc l’any 2005, coincidint amb la celebració de l’Any del Llibre a Barcelona i gràcies a la insistència del llibreter Paco Camarasa, un gran amant i divulgador de la novel·la negra i propietari de la llibreria Negra i Criminal. L’èxit de la primera edició de Barcelona Negra i, sobretot, l’enorme labor de Paco Camarasa, van permetre donar continuïtat a aquest, a priori, arriscat projecte. Des d’aleshores, aquest festival literari ha anat creixent en nombre d’assistents i propostes, la qual cosa ha permès que es converteixi en una cita imprescindible per a tots els amants del gènere negre en particular i de la literatura en general, i sigui tot un referent del sector editorial a tota Espanya, com a Europa i la resta del Món.

Port Apatxe: Informació sobre BCNegra 2019

L’edició de 2019 de BCNegra, que se celebra del 24 de gener al 3 de febrer i el comissari del qual és l’escriptor Carlos Zanón, porta per títol Port Apatxe. Aquest títol fa referència al port com a espai físic i no només, port al qual la ciutat de Barcelona sempre ha estat molt lligada i que ha estat protagonista de gran part de la literatura negra que es desenvolupa a la nostra ciutat. Així mateix, amb el nom Port Apatxe, també es vol reivindicar la figura de John Ford i l’imaginari francès del “Barri Xino” de Barcelona. I tot això, sota uns prismes Barcelonins, com la de la imatge del típic “quinqui” que va poblar un gran nombre de barris de la nostra ciutat en un període no tan llunyà.

cartell Barcelona Negra 2019

Dades 14è Edició BCNegra 2019
Dates: del 24 de gener al 3 de febrer 2019.
Horari: varia en funció de l’esdeveniment o activitat.
On: Biblioteca Jaume Fuster i altres espais de la ciutat.
Preu: gratuït.
Programa oficial: descarregar aquí.


Programació i activitats BCNegra 2019

Cartell Oficial BCNegra 2019

Sonia Pulido, llicenciada en Belles arts i responsable del cartell de les Festes de la Mercè de l’any 2018, ha estat la responsable de dissenyar el cartell de BCNegra 2019. En aquest cartell es mostra un vaixell de mercaderies ple de contenidors que, malgrat els seus vius colors, podrien ser escenari de tota mena de delictes i misteris.

Activitats destacades BCNegra 2019

Taules rodones i debats amb escriptors
Presentació de novetats editorials
Teatre
Concerts
Exposicions
Las Golondrinas Negres
Passejos literaris
Recital poètic

Alguns escriptors i periodistes que participen

Àngels Gimeno
Carlos Zanón
Flavio Soriga
Jerónimo Andreu
Nacho Carretero
Benito Olmo
Claudia Piñeiro
Leila Slimani
Mick Herron
Susana Hernández
David Peace
John Banville (Benjamin Black)
Eugenio Fuentes
Jordi de Manuel
Nieves Abarca
Luis Leante
Joan de Sagarrae
François Thomazea
Bernard Minier
Antonella Lattanzi
Charles Cumming
András Forgách
Xavier Theros
Francesc Puigpelat
Premi Pepe Carvalho

Durant el Festival BCNegra, es fa lliurament d’un premi a un escriptor de novel·la negra que, al llarg de la seva carrera ha ajudat a donar visibilitat i renom a aquest gènere que, a vegades, ha estat una mica infravalorat. Aquest premi rep el nom de Pepe Carvalho, conegudíssim personatge a nivell mundial dins del gènere criminal i creat per l’escriptor Manuel Vázquez Montalban. En la seva edició 2019, el premi Pepe Carvalho ha estat concedit a l’escriptora argentina Claudia Piñeiro.

Mapa dels espais i escenaris de BCNegra 2019

Com ha estat habitual durant les últimes edicions, les trobades literàries i els diferents esdeveniments i activitats programades durant la BCNegra 2019 se celebren principalment a la Biblioteca Jaume Fuster. Encara així, degut al creixement que ha experimentat el festival i amb l’objectiu d’ampliar i diversificar el nombre d’esdeveniments que s’organitzen, altres espais de la ciutat serveixen com a escenari d’altres tantes propostes. En el mapa que us mostrem a continuació, trobareu els espais protagonistes d’aquesta edició de BCNegra.

  • 48
    Shares

✅ ARTICKET BCN