BCNegra 2020: Novel·la Negra Barcelona

Actualització 30 abr. 2020

BCNegra, també conegut com a Barcelona Negra, és un festival literari que, com bé indica el seu nom, està centrat en el gènere “Noir“. Durant els, aproximadament, 10 dies de durada de BCNegra, la ciutat es converteix en punt de trobada d’editorials, escriptoris i periodistes del sector i, per descomptat, de nombrosos amants i consumidors d’un gènere, el de la novel·la negra, que cada vegada desperta un major interès i, en conseqüència, veu incrementar el nombre d’afeccionats i lectors.

Origen i evolució de BCNegra

La primera edició de BCNegra va tenir lloc l’any 2005, coincidint amb la celebració de l’Any del Llibre a Barcelona i gràcies a la insistència del llibreter Paco Camarasa, un gran amant i divulgador de la novel·la negra i propietari de la llibreria Negra i Criminal. L’èxit de la primera edició de Barcelona Negra i, sobretot, l’enorme labor de Paco Camarasa, van permetre donar continuïtat a aquest, a priori, arriscat projecte. Des d’aleshores, aquest festival literari ha anat creixent en nombre d’assistents i propostes, la qual cosa ha permès que es converteixi en una cita imprescindible per a tots els amants del gènere negre en particular i de la literatura en general, i sigui tot un referent del sector editorial a tota Espanya, com a Europa i la resta del Món.

Ciutat Amagada: Informació sobre BCNegra 2020

L’edició de 2020 de BCNegra, que se celebra del 30 de gener al 9 de febrer i el comissari del qual és l’escriptor Carlos Zanón, porta per títol Ciuat Amagada.

BCNegra 2020

Dades 15ª Edició BCNegra 2020

Dates: del 30 de gener al 9 de febrer 2020.

Horari: varia en funció de l’esdeveniment o activitat.

On: Biblioteca Jaume Fuster i altres espais de la ciutat.

Preu: gratis.

Programa oficial: descarregar aquí.


Programació i activitats BCNegra 2020

Cartell Oficial BCNegra 2020

Susana Blasco, dissenyadora gràfica, il·lustradora i autora d’importants collages, és l’autora de l’cartell de BCNegra 2020. En aquest cartell, l’artista juga amb el títol d’aquesta edició “Ciutat Amagada”, pixelan la imatge i donant una sensació de cartell ocult. D’aquesta manera, aconsegueix transmetre una sensació de misteri d’acord amb la temàtica d’aquesta edició.

Activitats destacades BCNegra 2020

Taules rodones i debats amb escriptors
Presentació de novetats editorials
Teatre
Concerts
Exposicions
Las Golondrinas Negres
Passejos literaris
Recital poètic

Alguns escriptors i periodistes que participen

Gabriel Magalhães
Gerard Guix
Graziella Moreno
Jordi Llobregat
Rafael Reig
Petros Márkaris
Óscar Montoya
Patrick McGuinness
Susana Hernández
Antonio Manzini
Eduard Palomares
Dominique Manotti
Bonnie Jo Campbell
Patricia Gibney
Carlos Salem
Arantza Portabales
Premi Pepe Carvalho

Durant el Festival BCNegra, es fa lliurament d’un premi a un escriptor de novel·la negra que, al llarg de la seva carrera ha ajudat a donar visibilitat i renom a aquest gènere que, a vegades, ha estat una mica infravalorat. Aquest premi rep el nom de Pepe Carvalho, conegudíssim personatge a nivell mundial dins del gènere criminal i creat per l’escriptor Manuel Vázquez Montalban. En la seva edició 2020, el premi Pepe Carvalho ha estat concedit al periodista, escriptor i guionista Juan Madrid.

Mapa dels espais i escenaris de BCNegra 2020

Com ha estat habitual durant les últimes edicions, les trobades literàries i els diferents esdeveniments i activitats programades durant la BCNegra 2020 se celebren principalment a la Biblioteca Jaume Fuster. Encara així, degut al creixement que ha experimentat el festival i amb l’objectiu d’ampliar i diversificar el nombre d’esdeveniments que s’organitzen, altres espais de la ciutat serveixen com a escenari d’altres tantes propostes. En el mapa que us mostrem a continuació, trobareu els espais protagonistes d’aquesta edició de BCNegra.