QR Gòtic, o com descobrir la història del barri gòtic de Barcelona al teu aire

Fa ja bastant temps que es va començar a aplicar la tecnologia per millorar la interacció de les persones amb els llocs que visitaven, sent un clar exemple d’això els codis QR, cada vegada més habituals a diversos punts turístics de Barcelona. Aquests codis permeten fer una visita lliure mentre s’accedeix a una informació detallada (text, fotografies, vídeos…) d’allò que s’està observant, el que permet permet tenir una millor interacció amb l’entorn alhora que es coneix la seva història.

En què consisteix QR Gòtic

La iniciativa QR Gòtic va veure la llum a finals de l’any 2012 amb una sèrie de codis QR situats en diversos comerços del carrer de la Llibreteria i voltants, que mostraven informació tant de l’activitat del comerç com de la història del propi local i de la zona més propera a ell.

QR Sinagoga Major

El dimarts 1 d’abril es va presentar, a la seu del Call del MUHBA, (Museu d’Història de Barcelona), la segona versió de QR Gòtic, anomenada QR Gòtic – El Call, en la qual s’han afegit un total de 37 nous codis QR, situats tots ells a la zona que engloba el Call Major i el Call Menor.

EL SIGNIFICAT DE “CALL”
Originalment la paraula “Call” volia dir “petit carrer” o “callejuela”, encara que amb el pas del temps el seu ús es va estendre, utilitzant-se per fer referència a la zona de la ciutat on vivia la comunitat jueva.

VISITA GUIADA PER PRESENTAR QR GÒTIC EL-CALL

Després de la presentació es va organitzar una visita pels carrers del Call Jueu. De la mà de la coordinadora de la iniciativa, Carolina Gaona i del director del MUHBA, Joan Roca tots els presents ens vam anar aturant en alguns dels comerços mentre els historiadors, Francesc Caballé i Eulàlia Vernet, ens oferien una explicació personalitzada sobre la història de cada local i dels seus punts més propers, explicació que es troba accessible a través dels codis QR situats a l’aparador dels comerços.

explicació Francesc Caballé

Gràcies a l’Associació de Comerciants del Barri Gòtic, amb la inestimable col·laboració del MUHBA i diversos historiadors, s’ha pogut dur a terme aquest interessant projecte, que fusiona el comerç amb la història i que permet al visitant endinsar-se en una zona que, malauradament en moltes ocasions, resulta una gran desconeguda pel visitant, tant local com turista.

Cadascun dels codis QR va acompanyat d’un dibuix, que s’inspira en les típiques “Auques” que es trobaven a multitud de carrers de Barcelona, com les que encara avui dia es poden observar a diversos carrers de la ciutat, sent un bon exemple les que es troben al carrer Petritxol.

QUÈ ES NECESSITA UTILITZAR ELS CODIS QR?
Per poder treure profit als codis QR únicament es necessita disposar d’un Smartphone o Tablet i descarregar-se qualsevol de les aplicacions gratuïtes que permeten llegir i interpretar aquests codis. Arribats a aquest punt l’única cosa que s’ha de fer és accedir a l’aplicació i passar el Smartphone o Tablet pel codi QR, en aquest moment es mostrarà la informació.



Com organitzar-se la visita?

Degut a que son un total de 70 els codis QR al barri Gòtic, resulta molt útil l’opció que ofereix la pàgina Web oficial, qrgotic.com, de poder planificar prèviament la visita. Així doncs es poden filtrar els codis per zona (Llibreteria o Call), per comerços (artesania, moda, restaurants…) i per època històrica (Antiguitat, Edat Mitjana, època moderna…).

plaça Sant Felip Neri

A TENIR EN COMPTE
En trobar-se a portes o aparadors dels comerços, pot ser que en funció del local pel qual passeu, el codi QR no sigui accessible si el negoci es troba tancat, una cosa a tenir en compte si planegeu la visita en diumenge, dies festius o fora de l’horari comercial.

Gràcies a la informació de la Web s’espera atreure l’interès de la gent i aconseguir que no només s’apropin fins al barri gòtic, sinó que s’endinsin en ell per gaudir in situ d’una visita “autoguiada” mentre, qui sap, fan algunes compres i mengen o prenen alguna cosa en algun dels bars i restaurants de la zona.

REFLEXIÓ FINAL
Tal com va comentar Joan Roca, l’ús dels codis QR apunta a un model de visita de la ciutat per tots aquells que, no solament vulguin passejar sense més per Barcelona, sinó que estiguin interessats a aprofundir en la història dels seus carrers, places, locals i racons. Es tracta doncs d’una excel·lent iniciativa que ja es realitza des de fa algun temps al Raval (QR Raval) i que espero que es faci extensible a d’altres zones de la ciutat. Confio també en una futura tercera versió de QR Gotic, amb codis situats a més punts i, per què no?, amb l’ús de la impactant tecnologia de Realitat Augmentada (RA), que ofereix una animació virtual d’un entorn real i que ja disposen alguns museus i monuments, com la Casa Batlló o la Col·lecció de Carrosses Fúnebres.

Galeria de fotos

Mapa i resum de QR Gòtic

Web oficial: qrgotic.com
Contacte: info@qrgotic.com
Xarxes socials

Facebook
Twitter
Pinterest
Canal Youtube
Google+

Com arribar-hi?

Metro: Jaume I (línia 4) i Liceu (línia 3).
Autobús: 14, 17, 45, 59, 91, 120 i v17.

No Comment

Comments are closed.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright