Actualització 22 juny 2023

La Plaça de Sant Josep Oriol rep el nom del prevere Josep Oriol, nascut l’any 1650 a Barcelona i beneficiari de la contigua Parròquia de Santa Maria del Pi, que va dedicar la seva vida a l’atenció dels malalts amb menys recursos. Originàriament, al lloc que ara ocupa es trobava un dels cementiris de l’església que, malgrat els esforços del clergat per evitar-ho, va ser pavimentat per evitar els problemes de salubritat que originava.

Tota la informació sobre la Plaça de Sant Josep Oriol

Donada la cèntrica ubicació de la Plaça de Sant Josep Oriol hi ha un constant anar i venir de gent que la travessa cada dia. És una llàstima, però, que siguin pocs els que s’hi aturin i passegin tranquilament. Suposem que gran part de la culpa la tenen la pressa de molts ciutadans i turistes a l’hora d’arribar al seu destí i el fet que la majestuosa Basílica de Santa Maria del Pi es reservi la façana principal per la veïna plaça del Pi, mostrant a la plaça de Sant Josep Oriol la una mica més deslluïda façana lateral.

art a la Plaça de Sant Josep Oriol

La nostra intenció és aconseguir que us detingueu i us doneu un petit respir en aquesta bonica plaça, única forma de poder gaudir de la gran quantitat de petits detalls, històrics i artístics, que s’amagan.


En quines coses fixar-se a la Plaça de Sant Josep Oriol

Un cop hem aconseguit que us atureu a la plaça de Sant Josep Oriol, el següent pas és indicar-vos els diferents punts d’interés en els quals heu de centrar la vostra atenció, ja que no volem us en perdeu ni un d’ells.

Escultura a Angel Guimerà
Obra original de Josep Cardona i Furró, l’estàtua d’Angel Guimerà és un dels clàssics de la literatura catalana i va ser fosa en bronze per Josep M. Codina. L’escultura de l’escriptor i poeta es troba mirant a la façana de l’Església del Pi, amb semblant indiferent al transistar de la multitud, sent la seva única companyia la dels pintors que cada cap de setmana exposen les seves obres, gairebé de forma exclusiva per a ell.

Palau Fivaller
Manat construir per la família Fivaller, el palau es situa en el número 4 de la plaça. El palau és originari de finals del segle XVI, tot i que la seva façana va patir una gran reforma durant el segle XVIII. Actualment és la seu de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre

Pintors
Segurament la majoria de persones que, transitant per aquesta plaça, acaben aturant-se és degut a la mostra d’art de pintors, una mostra d’art de l’Associació de Pintors de la Plaça Sant Josep Oriol i Pi que té lloc cada cap de setmana. Aquesta petita exposició d’art li atorga a la plaça un ambient bohemi que recorda al de la Place du Tertre de Montmartre, a París.

Bar del Pi
En el número 1 de la plaza, en un edificio de finales del siglo XVIII, se encuentra el Bar del Pi, uno de los más históricos y emblemáticos bares de la ciudad en el que os recomendamos que os paréis a tomar algo, ya sea en el interior o en su terraza, que ofrece una posición inmejorable para disfrutar de todos los encantos de la plaza y desde dónde podréis disfrutar de las habituales actuaciones de artistas y músicos callejeros.

Bar del Pi

Bar del Pi
En el número 1 de la Plaça de Sant Josep Oriol, en un edifici de finals del segle XVIII, es troba el Bar del Pi, un dels més històrics i emblemàtics bars de la ciutat en el qual us recomanem que us atureu a prendre alguna cosa, ja sigui a l’interior o en la seva terrassa, que ofereix una posició immillorable per gaudir de tots els encants de la plaça i des d’on podreu gaudir de les espontànies actuacions d’artistes i músics de carrer.

Làpida
En la paret de l’església de Santa Maria del Pi que fa cantonada amb la Plaça del Pi i la Plaça de Sant Josep Oriol es troba una làpida de considerables dimensions que fa esment a un fet històric, la caiguda des de l’alt d’un pont sense barana de l’església del mestre d’obres José Mestres i Garmatxes de la que va resultar il·lès.

Plaça del Milicià Desconegut
A la paret nord de l’església es pot observar una pintada amb el text “Plaça del Milicià Desconegut”. Es tracta d’una pintada que va realitzar un milicià l’any 1937, en plena guerra civil, amb l’objectiu de donar nom a tots aquells que de forma anònima estaven lluitant per evitar l’èxit del Cop d’estat del General Franco. Anys més tard, ja durant el règim franquista, la pintada va ser esborrada. Amb el passar dels anys, el text va començar a aparèixer i va ser restaurada l’any 2009.

Figura de Sant Josep Oriol
A la part alta del portal d’entrada a un dels edificis de la plaça es troba una estàtua de Sant Josep Oriol, estàtua que us reptem a trobar durant la vostra visita a la plaça ;).

Galeria de fotos

Mapa de la Plaça de Sant Josep Oriol


Mapa de Barcelona

Adreça

plaça de Sant Josep Oriol, Barcelona.

Horari del mercat d’art

Dissabtes: d’11:00h a 20:00h.

Diumenges: d’11:00 a 14:00h.

Com arribar-hi?

Metro: Liceu (línia 3) i Catalunya (línies 1 i 3).

Autobusos: línies 59, 91 i V13.

FGC i Renfe: Catalunya.

Llocs d’interès propers

Plaça del Pi de Barcelona
Basílica Santa Maria del Pi
La Rambla
Mercat de La Boqueria
Gran Teatre del Liceu

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright