Fundació Antoni Tàpies

Actualització 12 ag. 2023

Fundada l’any 1984 pel propi Antoni Tàpies a manera de museu així com de centre d’estudi, conservació i promoció cultural, la Fundació Antoni Tàpies va ser inaugurada oficialment l’any 1990, convertint-se des de llavors en un referent de l’art a Barcelona.

Informació i visita a la Fundació Antoni Tàpies

La Fundació es troba en ple Eixample de Barcelona, entre dos dels carrers més coneguts i transitades de la ciutat, el Passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya. La seva seu és un magnífic edifici modernista de finals del segle XIX, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

L’edifici va ser reformat l’any 2008, tornant-se a inaugurar dos anys més tard amb la presència del propi Antoni Tàpies, sent aquesta una de les seves últimes aparicions abans de la seva mort l’any 2012. Gràcies a la reforma es van aconseguir millorar tant les sales d’exposició com l’espai dedicat a la biblioteca i adequar l’edifici a les necessitats pròpies d’una fundació.

façana Fundació Antoni Tàpies

Les 300 obres exposades al museu de la fundació la converteixen en una de les col·leccions més importants i destacades d’Antoni Tàpies a tot el món i llevat d’algunes excepcions, el fons de la Fundació es conforma per obres donades pel propi artista i la seva dona.


Realitzades amb una gran varietat de tècniques i materials, el ventall d’obres exposades és molt ampli, tant pel que fa als estils artístics (gravats, dibuixos, escultures i pintures) com a les èpoques de les mateixes, ja que la col·lecció consta d’obres primerenques de la dècada dels 40, fins a obres de la seva època més tardana (incloent alguna obra de principis del segle XXI), passant per destacades i reconegudes obres de tota la seva carrera artística.

Visita a la Fundació Antoni Tàpies

Es pot dir que la visita a la Fundació Antoni Tàpies comença abans d’entrar-hi, i és que a la part alta de la seva façana es troba una de les més grans i importants escultures de l’artista, Núvol i Cadira, realitzada en alumini i acer inoxidable. El museu consta de quatre plantes i es recomana començar la visita per la planta -2.

De la planta -1 destaca el seu espai diàfan, que no s’ha volgut recarregar amb moltes obres, permetent d’aquesta manera que cadascuna d’elles focalitzi l’atenció del visitant. A la planta 1 es troba la magnífica biblioteca, que compta amb uns 50.000 exemplars relacionats amb l’art modern i contemporani, l’entrada de la qual es troba custodiada per una sèrie d’obres de l’artista.

Entrades per visitar la Fundació Antoni Tàpies

Per visitar la Fundació Antoni Tàpies es poden comprar les entrades en les pròpies taquilles del museu el mateix dia de la visita. Una altra opció, que a més acaba suposant un estalvi considerable, és la d’adquirir dues de les targetes turístiques-culturals de Barcelona més interessants.

L’ArticketBCN, vàlida durant 12 mesos i que inclou l’accés a 6 museus i fundacions d’art o bé la Barcelona Card, amb transport inclòs per als dies que escolliu (3, 4, o 5) i que inclou l’accés a, aproximadament, 25 museus i llocs d’interès turístic i cultural de Barcelona.

comprar ArticketBCN

Fundació Antoni Tapies amb “ArticketBCN”

Comprar

Estalvia diners i evita la cua

Accés Fundació Tàpies + Museu Picasso + Fundació Joan Miró + MACBA + MNAC + CCCB

Barcelona Turisme

Barcelona Card

Fundació Antoni Tàpies amb “Barcelona Card”

Comprar

-10% online i accés prioritari

Fundació Antoni Tàpies i altres 25 museus i fundacions + transport públic inclòs + descomptes

Barcelona Turisme

Finalment, comentar l’existència d’una petita terrassa a la segona planta, a la qual s’accedeix des de l’ascensor situat a la planta -1, i que és on es troba El Mitjó, una de les obres més impactants, visualment parlant, d’Antoni Tàpies.

obres Antoni Tàpies

Es tracta d’una gran escultura que, tot i ser concebuda per assolir els 18 metres d’alçada i amb un interior on poder entrar, va acabar reduïnt-se fins als 2,85 metres.

Obras destacadas de Antoni Tàpies en la Fundación

Creu de paper de diari, 1946-1947

Parafaragamus, 1949

Porta metàl·lica i violí, 1956

Forma negra sobre quadrat gris, 1960

Matèria en forma de peu, 1965

Palla i fusta, 1969

Núvol i cadira, 1990

Abans de sortir del museu us topareu amb la seva botiga de regals, situada al costat de l’entrada, i on es poden trobar tot tipus d’objectes de regal i souvenirs relacionats amb l’obra de Tàpies així com tot tipus de llibres d’art, sobretot modern i contemporani.

Exposicions temporals i activitats

A més de la col·lecció permanent també se solen realitzar exposicions temporals, de vegades temàtiques sobre l’obra del propi Antoni Tàpies i en d’altres no relacionades directament amb l’artista.

L’oferta de la Fundació es complementa amb diverses activitats, moltes d’elles orientades a les escoles, amb l’objectiu educatiu d’aproximar als més petits al món de l’art.

Però aquestes activitats no són les úniques activitats ja que també es realitzen diferents esdeveniments orientats al públic adult.

L’Obra de Tàpies a Barcelona

Per sort, la petjada d’Antoni Tàpies a Barcelona no es troba únicament a l’interior de la seva fundació ja que a diferents punts de la ciutat s’hi exposen obres seves. Algunes d’elles a l’aire lliure, fàcilment accessibles al públic, i d’altres a l’interior d’edificis institucionals, sent-hi més difícil el seu accés. Per donar a conèixer totes aquestes obres de Tàpies la Fundació organitza diversos itineraris guiats.

Llistat d’obras d’Antoni Tàpies a Barcelona

7 de novembre, 1971
(Parlament de Catalunya)

Monument Homenatge a Picasso, 1983
(Passeig Picasso)

Les quatre cròniques, 1990
(Sala Tarradellas Palau de la Generalitat)

Sala de reflexió, 1996 / Sala de Reflexión
(Universitat Pompeu Fabra)

Complement, 1999
(Edifici Fòrum de Barcelona)

Recomendación

No volem enganyar a ningú, per això volem comentar-vos que l’obra d’Antoni Tàpies és molt personal i peculiar, fet que provoca tot tipus de reaccions entre els visitants de la Fundació.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

c/ Aragó 255, Barcelona.

Horari de visita

Dimarts, dimecres, dijous i dissabte: de 10:00h a 19:00h.

Divendres: de 10:00h a 21:00h.

Diumenge: de 10:00h a 15:00h.

Tancat: els dilluns, el 25 de desembre, l’1 i 6 de gener.

Preu de l’entrada

Adults: 7,00€

Descomptes: 5,60€ per a estudiants amb acreditació i més grans de 65 anys. També hi ha descompte per a grups de més de 15 membres però s’ha de fer amb reserva prèvia.

Gratuït: menors de 16 anys, aturats amb acreditació i amics de la Fundació.

Com arribar-hi?

Metro: Passeig de Gràcia (línies 2, 3 i 4) i Diagonal (línies 3 i 5).

Autobusos: línies 7, 20, 22, 24, 39, 35, 67, 68, H10, V15, V17 i autobús turístic.

Renfe: Passeig de Gràcia.

A peu: Es pot anar a peu des de Plaça Catalunya pujant per Passeig de Gràcia o Rambla de Catalunya.

Llocs propers d’interès

Casa Batlló
Casa Amatller
Casa Lleó i Morera
Museu del Perfum de Barcelona
Museu del Modernisme de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright