Jardins de Laribal

Actualització 30 maig 2023

Inaugurats l’any 1922 els Jardins de Laribal es van projectar, igual que molts altres jardins i edificacions de la muntanya de Montjuïc per embellir la zona de cara a la celebració de l’Exposició Internacional de 1929. L’Ajuntament de Barcelona va comprar els terrenys, fins llavors de propietat privada, a Josep Laribal, i li va encarregar el laboriós projecte de creació dels nous jardins públics al paisatgista i enginyer Jean Claude Nicolas Forestier i al seu ajudant Nicolau M. Rubió Tudurí.

Quines coses veure als Jardins Laribal?

Amb una extensió actual de 5Ha, que van des de la Fundació Miró fins als jardins del Teatre Grec, els Jardins de Laribal es troben en una part de la muntanya que compta amb zones empinades, fet que Jean Claude Nicolas Forestier va aprofitar per projectar diverses escales, amb l’objectiu de salvar els diferents desnivells, així com boniques cascades que aprofitessin aquesta situació i que li atorguessin un major encant al jardí.

vistes des dels Jardins Laribal

Després de diversos anys en situació d’abandonament es van dur a terme uns importants treballs de remodelació per potenciar-los i modernitzar-los, la qual cosa va servir perquè avui dia llueixin de forma esplendorosa i sigui un dels jardins més bonics i amb major encant, tant de Montjuïc com de Barcelona.

Vegetació, art, arquitectura i altres elements decoratius

La gran extensió dels jardins permet que comptin amb una vegetació molt variada, tant mediterrània com a originària de llocs més llunyans. Arbres com els nespres, tarongers amargs, pins, figueres, palmeres o xiprers i diferents varietats de plantes i flors com a geranis, rosers, espígol, romaní o heura li atorguen als jardins una imatge gairebé de conte.


A més dels diferents arbres i plantes el jardí és ric en tot tipus d’elements decoratius, tant arquitectònics com a escultòrics, d’entre els quals destaquen una sèrie de fonts, escultures, bancs, pèrgoles, rampes, tests, escales i estanys. Certes parets i una font, obra de Llorenç Artigas, es troben revestits de ceràmica decorativa de cridaners colors, la qual cosa atorga als jardins un aire senyorial. Us suggerim que presteu especial atenció a les tres magnífiques escultures femenines (La Noia de la trena i Repós, ambdues de Josep Viladomat i Estival, de Jaume Otero, totes de la dècada de 1920).

pergola Jardins Laribal

Font del Gat

La Font del Gat va ser projectada per Joan Antoni Homs l’any 1918. Es tracta d’una font on l’aigua brolla per un sortint situat a la boca d’un gat. Va ser un punt de trobada de diversos excursionistes que pujaven a Montjuïc a principis i mitjans del segle XX així com d’un grup d’intel·lectuals sobrenomenats La Colla de l’Arròs, la font va anar guanyant gran popularitat entre els barcelonins, arribant al seu màxim exponent quan l’escriptor Joan Amich va escriure la cançó popular “La Marieta de l’ull viu”, també coneguda com Baixant de la Font del Gat.

Font del Gat

Al costat de la font es troba un edifici neocentista, obra del famós arquitecte català Josep Puig i Cadafalch, actualment seu del restaurant i cafè La Font del Gat i on podreu aprofitar per prendre alguna cosa en la seva terrassa mentre descanseu i agafeu forces per seguir explorant la zona.

Curiositat

Durant el recorregut pels jardins us topareu amb una magnífica escalinata, denominada Escales del Generalife. Tant l’escala com el seu entorn s’inspira, tot i que de forma lliure, en els jardins àrabs del Generalife de la Alhambra, incloent una cascada que fa fluir l’aigua per les baranes, petits estanys amb fonts, i una sèrie de bancs de pedra per descansar a l’ombra que ofereix la frondosa vegetació.

Galeria de fotos

Mapa

Els Jardins de Laribal compten amb diversos punts d’accés, inclòs un que els uneix als adjacents Jardins del Teatre Grec. Tot i això, nosaltres us recomanem accedir a través del que podria considerar-se l’accés principal, situat en el passeig de Santa Madrona 2, al costat del Museu d’Arqueologia de Catalunya i al que arribareu després de pujar pel carrer Lleida.


Mapa de Barcelona

Adreça

passeig de Santa Madrona 2, Barcelona.

Horari de visita

Tots els dies des de les 10:00h fins que comença a comença a vesprejar.

Preu de l’entrada

Gratis

Com arribar-hi?

Metro: Espanya (línies 1 i 3).

Autobusos: línies 13, 23, 55, 125, 150 i autobús turístic.

A peu: accessible des del barri del Poble Sec.

Llocs propers d’interès

Museu d’Arqueología de Catalunya de Barcelona
Jardins del Teatre Grec
Jardins Joan Maragall
Estadi Olímpic de Barcelona
MNAC

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright