gastronomia catalana

Actualització 27 juny 2023

Quan visiteu la nostra ciutat us recomanem que aneu més enllà del que seria la seva part més, potser, superficial i turística i us aproximeu una mica més a la seva gent i a la seva cultura. Per aconseguir-ho d’una forma amena no se’ns acut millor manera que animant-vos a que us introduïu en la gastronomia catalana, fet que sense dubte farà que obtingueu un major i millor coneixement de Barcelona i Catalunya.

Productes típics de la gastronomia catalana

La gastronomia catalana es basa fonamentalment en la cultura de la gastronomia mediterrània, enriquida amb les característiques dels productes locals. Per aquesta raó té un pes fonamental en l’alimentació els animals marins terrestres de la zona així com els productes naturals cultivats en les seves riques terres.

Gaudir d’un bon aperitiu o Vermut a Barcelona

Els diumenges (i fins i tot els dissabtes) és habitual que grups d’amics i famílies es reuneixin en bars o cellers abans de menjar (sobre les 12:00) per fer l’aperitiu, també conegut com Vermut ja que se sol acompanyar amb aquest vi aromatitzat del que existeixen moltes receptes per a la seva elaboració.

En què consisteix un aperitiu típic?

Vermut o qualsevol altra beguda (vi, cervesa, refrescs…)
Olives
Llauna de conserva (escopinyes, anxoves, musclos…)
Embutits
Formatges

Resulta gairebé imprescindible acompanyar l’aliment en conserva amb una salsa, ja sigui d’elaboració pròpia del bar o el celler o preparades, sent en aquest cas molt recomanable la coneguda Salsa Espinaler.

Certs plats i productes que originàriament són d’altres parts d’Espanya s’han anat introduint al llarg dels anys a la gastronomia catalana, com succeeix amb diverses tapes, els pintxos (originaris d’Euskadi) i algunes receptes, per la qual cosa en l’actualitat també són considerats plats, no típics però sí habituals de la nostra gastronomia.

Menjar típic a Barcelona i Catalunya


Entrants típics catalans

Coca de recapte

Pa amb tomàquet

Escalivada

Samfaina

Varietat de sopes

Taula d’embutits

Taula de formatges

Ous farcits

Amanida catalana

Varietat de bolets

Tapes

Patates braves

Varietat d’olives

Croquetes (pernil, pollastre, ceps)

Gambes a la planxa

Amanida russa

Pebrots del Padrón

Calamars a la romana

Aletes de pollastre

Truita de patates

Calamars / Sepia a la planxa

Plats típics

Escudella i carn d’olla

Calçots

Suquet de peix

Bacallà a la llauna

Butifarra amb mongets

Mar i montanya

Cargols a la llauna

Dorada a la sal

Postres i dolços tradicionals

Mel i matò

Crema catalana

Pa de pessic

Panellets

Coca (LLARDONS, PINYONS…)

Flam

Magdalenes

Postres de músic

Pijama

Ametlles garrapinyades

Braç de gitano

Arròs amb llet

Bunyols de vent

Carquinyolis

Macedònia

Maduixes (nata / vi o sucre)

Pastís (poma / formatge)

Pera al vi

Salses per acompanyar


Salsa romesc

Salsa Espinaler

All i Oli

Olivada

Almadroc

Picada d’ametlles

Begudes típiques

Vi

Cava

Ratafia

Cervesa

Licor (poma / herbes…)

Vi ranci

Vermut

Anís del Mono

On gaudir de la millor gastronomia catalana?

Per sort existeixen diversos restaurants i bars en els quals degustar la gastronomia local, la majoria dels quals segueixen el criteri del km 0, o el que és el mateix, utilitzen productes de màxima proximitat per a l’elaboració de les seves receptes.

Rutes gastronòmiques i classes de cuina

I és que…hi ha una forma millor i més entretinguda de gaudir de la nostra cultura gastronòmica?

Nosaltres pensem que no i es precisament per aquest motiu que us suggerim fer alguna de les moltes rutes gastronòmiques que s’organitzen arreu de Catalunya o participar en alguna de les classes de cuina amb degustació final que moltes empreses, institucions o Centres Cívics fan a Barcelona. D’aquesta manera podreu explorar les excel·lències dels nostres productes gastronòmics.

Una altra fantàstica manera d’endinsar-se en la gastronomia catalana és visitar alguna de les moltes carnisseries, peixateries, fruteries i mercats de la ciutat on podrem veure, en primera persona, fruites, peixos, marisc, carn i un sense fi dels millors productes locals.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright