Gambrinus: Gamba Mariscal

Actualització 24 juny 2023

L’escultura urbana Gambrinus, també coneguda popularment com a Gamba de Mariscal, es troba en el conegut com Moll de la Fusta, en el Port Vell de Barcelona.

Dissenyada per l’artista Xavier Mariscal i realitzada en porexpan i polièster per les experimentades mans del mestre faller Manolo Martín, la Gamba és una de les escultures urbanes que va heretar el litoral de Barcelona després de la gran reforma del mateix que va tenir lloc durant els anys previs a la celebració de les Olimpíades de l’any 1992.

Xavier Mariscal

Xavier Mariscal és un artista i dissenyador valencià establert a Barcelona des de l’any 1970. Segurament de forma injusta, la seva prolífica obra s’ha vist eclipsada en gran part per una de les seves “criatures” més conegudes, El Cobi, la que fos mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Gran part de les seves obres estan dedicades o relacionades amb Barcelona, com el famós logo logo “Bar Cel Ona”, que va dissenyar l’any 1979.

El seu multidisciplinari treball li ha portat a treballar en gairebé tots els àmbits i sectors possibles, portant-li fins i tot a co-dirigir la pel·lícula d’animació “Chico i Rita”, en la que es pot observar de forma clara l’empremta gràfica de Mariscal.

Tota la informació sobre Gambrinus de Mariscal

L’enorme gamba va ser col·locada l’any 1988 sobre el restaurant Gambrinus, un dels cinc restaurants que es van instal·lar en el remodelat Moll de la Fusta i que durant diversos anys van fer les delícies gastronòmiques tant dels habitants de Barcelona com dels nombrosos turistes que recorrien la zona.


La decisió de coronar el restaurant amb la gamba va ser un mer pretext de Xavier Mariscal i del propietari del restaurant per eludir la prohibició de col·locar un cartell en la part superior (com es sol dir, “a grans problemes, grans solucions”).

Per accentuar l’espectacularitat, que ja de per si mateixa suposava una gamba de tals dimensions, Mariscal la va dotar d’unes potes de Llagosta en lloc de les pròpies d’una gamba.

Gambrinus: Gamba Mariscal

Després de 10 anys en funcionament, l’ajuntament no va renovar la concessió als 5 restaurants del Moll de la Fusta i aquests van haver de cessar la seva activitat. La Gamba de Mariscal la va acabar adquirint el mateix ajuntament, restaurant-la i restituint-la l’any 2004 en el mateix lloc que ocupava originalment, tot i que aquesta vegada, sobre la nua estructura de l’antic restaurant.

L’escultura Gambrinus actualment

En l’actualitat, Gambrinus és una de les escultures més estimada pels nens i fotografiada pels curiosos turistes. Pel que fa als ciutadans de Barcelona d’una certa edat, ens recorda, amb un mig somriure d’enyorança dibuixada en la cara, els emocionants anys en els quals la ciutat va sofrir i va viure una de les majors i més importants transformacions urbanes i conceptuals de la seva història.

Altres escultures i estàtues en les proximitats

Ja sigui en el propi Moll de la Fusta, com a pocs passos del mateix, es troben una sèrie d’escultures destacades, inconnexes entre si però que guarden una estreta relació amb el mar. Algunes d’elles també són “filles” de la Barcelona Olímpica, mentre que unes altres porten ja diversos decennis acompanyant a tots els transeünts que passegen pel Port Vell.

Cara de Barcelona
de Roy Lichtenstein + info
Joan Salvat – Papasseit
de Robert Krier
Ròmul Bosch i Alsina
de Robert Krier
La parella
de Lautaro Díaz Silva
Monument a la Sisena Flota
de Gabriel Alabert
Monument a Cristòfor Colom
de diversos autors + info

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

Passeig de Colom, s/n, Barcelona.

Com arribar-hi?

Metro: Barceloneta (línia 4).

Autobusos: línies 39, 45, 59, 120, D20, H14, V13, V15, V17 i autobús turístic.

A peu: la seva ubicació fa possible que es pugui arribar caminant des de diferents punts de la ciutat; la molt propera Barceloneta, La Ribera – El Born o la zona inferior del Barri Gòtic.

Llocs propers d’interès

Escultura Cara de Barcelona
Museu d’Història de Catalunya
Torre del Rellotge de la Barceloneta
Maremagnum
Monument a Cristòfor Colom de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright