Cara de Barcelona de Roy Lichtenstein

Actualització 25 maig 2023

Situat en el punt just que separa el Barri de la Barceloneta del Port Vell de Barcelona, la Cara de Barcelona (també anomenada Cap de Barcelona) és una escultura urbana creada per l’artista Roy Lichtenstein, tot i que les mans que li van donar forma van ser les del macro escultor espanyol Diego Delgado Rajado.

Tota la informació sobre la Cara de Barcelona de Roy Lichtestein

Les grans dimensions de l’escultura, que supera els 15 metres d’altura (gràcies sobretot al pedestal sobre el qual està situada), les seves particulars i a priori difícils formes d’interpretar del seu original disseny i el colorit mosaic del que està recobert, fan d’ell un dels punts de parada obligatòria quan es recorre el litoral de Barcelona.

Qui és Roy Lichstenstein?

Nascut l’any 1923 a Nova York, Roy Lichstenstein va ser un artista multidisciplinari (pintor, escultor, gràfic…) que, tot i iniciar-se en l’art amb l’expressionista abstracte, de seguida va començar a experimentar amb el Pop Art.

Va usar aquest estil per recrear, en grans dimensions, coneguts personatges de còmics, fet característic que de seguida li va proporcionar una gran popularitat.

Encara que en ocasions les seves obres no tinguessin una relació directa amb el món del còmic, sí que mostraven una estètica que ho recordava. Aquest fet va ser el que li va permetre a Roy Lichstenstein deixar una empremta molt personal i marcada en totes les seves obres.

Cara de Barcelona de Roy Lichtenstein

Realitzada entre l’any 1991 i 1992, la Cara de Barcelona és una de les nombroses escultures que es van projectar en el nou litoral de Barcelona després de les importants obres dutes a terme amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992 que van tenir lloc a la ciutat.

Malgrat que l’obra brilla amb llum pròpia, comparteix cert protagonisme amb una altra escultura de gran interès artístic, la molt propera Gambrinus, una gran escultura en forma de gamba i gran referent entre les escultures urbanes de la ciutat ideada per l’artista Xavier Mariscal.


El nom escollit per a l’escultura, que recrea la cara d’una dona en dues dimensions, no és casual, ja que està dedicada a la ciutat de Barcelona. L’obra pertany a la sèrie titulada “Brushstrokes” (en català, pinzellades) i per a la seva realització, Roy Lichtenstein va optar per l’estil Pop Art, fet que accentua la seva intenció de rendir un constant homenatge al còmic i a la pintura, disciplines que van predominar durant els seus inicis artístics.

Picada d’ullet a Antoni Gaudí

Encara que l’obra pugui arribar a recordar en certa manera a l’estil de l’artista Joan Miró, és a un altre artista català al que se li dedica una picada d’ullet. I aquest artista no és un altre que el mundialment conegut Antoni Gaudí, al que Roy Lichtenstein fa el seu particular homenatge recobrint la seva obra d’un mosaic que recorda el Trencadís (tècnica ideada i popularitzada per Antoni Gaudí mitjançant la qual, amb l’ús de trossos de ceràmica o pedra de formes i grandàries aleatòries, s’acaben recreant diferents formes, figures o dissenys).

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

Passeig de Colom, s/n, Barcelona.

Com arribar-hi?

Metro: Barceloneta (línia 4).

Autobusos: línies 39, 45, 59, 120, D20, H14, V13, V15, V17 i autobús turístic.

A peu: localitzada en el Port Vell, la seva proximitat amb el Barri de la Barceloneta, la zona de La Ribera – El Born i part del Barri Gòtic, fa que es pugui arribar a peu fins a l’escultura donant un agradable passeig per aquestes zones.

Llocs propers d’interès

Gambrinus
Museu d’Història de Catalunya
Torre del Rellotge de La Barceloneta
Maremagnum
Monument a Cristòfor Colom

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright