Col·legi de les Teresianes Barcelona

Actualització 01 jul. 2023

El Col·legi de les Teresianas (1887-1889), també anomenat Col·legi Teresià i un dels primers treballs de gran importància de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí es troba a la part alta de Barcelona, concretament al carrer Ganduxer del barri de Sarrià – Sant Gervasi, en aquella època una localitat independent de Barcelona.

Informació sobre el Col·legi de les Teresianes de Barcelona

El col·legi va ser ideat per Sant Enrique de Ossó, sacerdot i fundador de la Congregació de les Germanes de la Companyia de Santa Teresa de Jesús i la persona que li va oferir el projecte a Antoni Gaudí quan els fonaments de la seva estructura ja comptaven amb una altura de 80 cm.

Les premisses clares que va rebre l’arquitecte en heretar el projecte van ser les de, sobretot, mantenir la sobrietat en les línies i formes del disseny original perquè, sobretot, evoquessin l’austeritat que promovia la congregació.

façana des del carrer

La façana del Col·legi de les Teresianes

Observant la seva façana, un de seguida s’adona que Antoni Gaudí va seguir en bona part les instruccions de projectar una construcció sòbria, sent clara mostra d’això el fet que continués usant el maó, un material econòmic, així com les línies rectes que predominen en tota la seva estructura.


Tot i això, Gaudí també es va prendre certes llicències, com la inclusió de les puntes que coronen la façana i on destaquen les torretes situades a les cantonades. Un altre afegit que Gaudí va fer sobre el disseny original a l’exterior de l’edifici va ser el cos de l’entrada, que sobresurt de la façana i on destaca l’escut de l’escola i l’ús de cristalls de diferents colors, preludi del canvi tan marcat d’estil entre l’exterior i l’interior de l’edifici.

detalls de la façana

L’interior de l’edifici

Si l’exterior de l’edifici ens recorda a l’arquitectura medieval, l’interior és tot el contrari, amb referències clares a l’estil gòtic i mudèjar. Això és degut a que Gaudí es va veure amb molta més llibertat treballant a l’interior de l’edifici, allunyat de possibles mirades crítiques, que en el seu exterior, molt més exposat.

arcs parabòlics

De la seva planta baixa crida l’atenció la dimensió de l’amplada del passadís principal, més ample que la de les sales laterals, així com l’ús d’una sèrie d’arcs catenaris que a més del seu ús decoratiu també tenen la funció de descarregar en diferents punts el pes del pis superior i d’aquesta manera, aconseguir que s’aguanti.

¿A on van aquestes escales?
escales de Gaudí cap a...

La resposta normal seria “a les golfes” o “a un altre pis” però en el cas de Gaudí no tot és tan obvi. I és que en la primera planta del col·legi es troben unes escales que, en realitat, no porten a cap lloc. Simplement es tracta d’un petit joc de l’arquitecte amb l’espai i que també va posar en pràctica en alguna altra de les seves obres, com és el cas del Palau Güell.

Igual que a la resta d’obres de Gaudí, de seguida s’observa l’obsessió de l’arquitecte per aprofitar al màxim la llum natural de l’exterior, construint per a tal efecte diferents atris que permetessin el pas de la llum, tant a les plantes superiors com a la planta baixa.


Altres petjades clarament Gaudinianes són l’ús del ferro forjat i la presència dels arcs parabòlics, visibles en els passadissos de la primera planta de l’edifici. També crida l’atenció el bosc de pilars del primer pis, que és un exemple més de com Gaudí mirava d’aplicar a cadascuna de les seves obres formes pròpies de la naturalesa.

Com es pot visitar l’edifici?

Lamentablement la resposta és no, i és que el col·legi encara fa la mateixa funció per la qual va ser dissenyat, per aquest motiu no està obert a les visites turístiques i des del carrer solament es pot observar la part superior de la seva façana, ja que la resta queda tapada per un mur que delimita el recinte.

L’exterior: Si esteu interessats a observar millor la façana podeu apropar-vos fins al col·legi durant l’hora de sortida dels nens i demanar permís per fer un cop d’ull ràpid.

L’interior: Pel que fa al seu interior, resulta molt més complicat accedir així que el millor és esperar a alguna de les jornades de portes obertes que de tant en tant es programen, com les que solen tenir lloc durant la celebració del Festival d’Arquitectura 48H Open House Barcelona, que cada any se celebra a la ciutat.

Galeria fotogràfica

Mapa


Mapa més gran

Adreça

c/ Ganduxer, 85, Barcelona.

Horari de visita

L’edificio no es pot visitar.

Com arribar-hi?

FGC: La Bonanova y Les Tres Torres.

Autobusos: línies 68, 70, H6 i V11.

Llocs propers d’interès

Torre Bellesguard
Torre Andreu – La Rotonda
Columnes de Puig i Cadafalch
CosmoCaixa Barcelona
Casa Vicens

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright