Amfiteatre Anatòmic i Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

Actualització 10 set. 2023

L’Amfiteatre Anatòmic de Barcelona és un dels elements més curiosos i destacats que es troben dins la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, coneguda també per les seves sigles, RAMC. Tot això fa de la visita guiada que s’organitza una de les més sorprenents i fascinants de Barcelona.

Visita a l’Amfiteatre Anatòmic de Barcelona i a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

Gràcies a les visites guiades que s’organitzen es poden conèixer molts més detalls sobre la història de l’Amfiteatre Anatòmic i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Visita Reial Acadèmia Medicina Catalunya

Entrades Reial Acadèmia Medicina Catalunya i Amfiteatre Anatòmic

Comprar

idioma català Visita guiada en català

-5% online

Barcelona Turisme

Així doncs, durant la visita s’expliquen interessants anècdotes sobre l’edifici i la institució, alguns dels personatges il·lustres que ho van freqüentar així com el funcionament precís i procés d’ensenyament que es duia a terme.

A fer-se una idea de totes aquestes coses ajuda, i molt, l’excel·lent estat de conservació de l’amfiteatre, un dels més destacats d’Europa.

Informació sobre la visita guiada a l’Anfiteatre Anatòmic de Barcelona i a la RAMC

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, i en conseqüència l’antic Amfiteatre Anatòmic, es pot visitar mitjançant les visites guiades que s’organitzen. Aquestes visites guiades, que es realitzen dos dies a la setmana, s’ofereixen en català, encara que es posa a la disposició de tots els assistents audioguías en castellà i en altres idiomes.

Dades i detalls de la visita guiada

Dimecres i dissabte: 10:30h, 11:30h i 12:30h.
Preu: 9,50€ (5% de descompte comprant online).
Idioma: Català.
Audioguies: Castellà, anglès, francès, alemany, rus i xinès.

*Alguns divendres s’organitza una visita especial ja que, a més de la visita guiada, s’inclou una copa de cava i un espectacle d’il·lusionisme. La durada d’aquesta visita és de 1h45 minuts i el seu preu és superior.

Tot i tractar-se d’un dels llocs més interessants de Barcelona i que la seva visita ajuda a conèixer de primera mà tant una època passada i apassionant de la ciutat com, més específicament, la història i evolució de la medicina a Catalunya i Espanya, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya segueix sent una de les sorpreses que amaga Barcelona, sent encara una gran desconeguda per a molts Barcelonins.

Esperem que, després de llegir aquest article, aconseguim despertar entre tots vosaltres les ganes de visitar aquest espai únic que es troba al Barri del Raval, concretament en un dels edificis de l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

Història de l’edifici

L’edifici que alberga la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i on es troba l’Amfiteatre Anatòmic de Barcelona del segle XVIII forma part del complex de l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, que va estar operatiu durant 6 segles, des de l’any 1401 fins al 1929, moment en el qual es va convertir en l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, traslladant-se fins al nou Districte de l’Eixample.

L’edifici és una extensió del complex hospitalari, projectat per donar un espai a una nova institució, el Real Colegio de Cirugía de Barcelona. Va ser construït per l’arquitecte Ventura Rodríguez amb pedra de la muntanya de Montjuïc en un, per aquells temps, un novedós i sobri estil neoclàssic.

Tot i això l’edifici també compta amb alguns detalls arquitectònics barrocs, més propis de l’època en la qual va ser projectat. Després de dos anys de treballs, l’edifici es va inaugurar l’any 1764.

El Real Colegio de Cirugía de Barcelona, els membres de la qual treballaven i impartien classes a l’Amfiteatre Anatòmic, es va transformar en la Facultat de Medicina l’any 1843, encara que no va ser fins a uns anys més tard, concretament al 1907, quan aprofitant la inauguració de l’Hospital Clínic es va traslladar fins a unes dependències molt més àmplies i modernes del nou hospital.

Finalment, l’any 1929, l’edifici va ser cedit a l’Acadèmia de Medicina de Barcelona, actual Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

L’Amfiteatre Anatòmic de Barcelona

Amfiteatre Anatòmic de Barcelona

L’Amfiteatre Anatòmic de Barcelona, igual que l’edifici en el qual es troba, data del segle XVIII i es va projectar per proporcionar al recentment creat Real Colegio de Cirugía de Barcelona un espai en el qual poder treballar.

L’amfiteatre, de forma circular i amb una cúpula on es recorden alguns dels personatges més il·lustres de la medicina a Catalunya, es troba coronat per una meravellosa i espectacular làmpada. Al centre de l’amfiteatre es troba la taula de marbre original en la qual es realitzaven disseccions humanes amb interessos científics.

Així doncs, el professor es disposava al centre, al costat de la taula de marbre on es trobava el cadàver o les peces anatòmiques, mentre els estudiants observaven i prenien notes des dels seients que, realitzats en fusta i tallades en estil Rococó per les experimentades mans de l’artesà Llorenç Rosselló, són un altre dels elements destacats de l’amfiteatre.


No totes les persones que observaven aquestes disseccions i classes sobre anatomia humana eren estudiants, per aquest motiu es va adequar un espai en la part superior des d’on, a través d’unes gelosies, els assistents ocasionals, entre els quals de vegades es trobaven alguns membres destacats de les famílies més importants de Barcelona, podien satisfer la seva curiositat sense córrer el risc de ser vistos.

Un tercer dia, el divendres, de vegades es fa una visita guiada una mica particular, la durada de la qual i el seu import és superior i que inclou una copa de cava i un espectacle d’il·lusionisme.

Per realitzar la visita no és necessari reservar online però sí recomanable, ja que d’aquesta manera us podeu beneficiar d’un descompte del 5% en la compra de les entrades i us assegureu de no trobar-vos amb cap problema d’aforament el dia i l’horari en el qual hagueu decidit realitzar la visita.

seients Amfiteatre Anatòmic de Barcelona

Santiago Ramón y Cajal i altres noms nombres il·lustres

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya ha comptat al llarg de la seva història, tot i que amb noms diversos de la institució, amb acadèmics i col·laboradors d’una gran importància.

D’entre tots ells, segurament el més conegut sigui Santiago Ramón y Cajal, catedràtic de la Facultat de Medicina i premi Nobel de Medicina l’any 1906, gràcies als seus estudis sobre l’estructura del sistema nerviós en la medicina.

Altres noms destacats que mantenen una estreta relació amb l’edifici o la institució són; Pere Virgili, Antoni de Gimbernat, Miquel de Servet i Pere Mata i Fontanet.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

c/ del Carme, 47, Barcelona.

Horari de visita

La informació es detalla més amunt.

Preu de l’entrada

Els detalls sobre el preu de la visita s’ofereixen més amunt.

Com arribar-hi?

Metro: Catalunya (línies 1 i 3), Liceu (línia 3) i Universitat (línies 1 i 2).

Autobusos: línies 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12 i autobús turístic.

Renfe i FGC: Catalunya.

A peu: en ple centre de Barcelona i a pocs passos de La Rambla, es pot arribar fins a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya si us trobeu al Barri del Raval o al Barri Gòtic.

Llocs propers d’interès

Biblioteca Nacional de Catalunya
MACBA
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
La Rambla de Barcelona
Mercat de La Boqueria

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright