La Casa Lleó i Morera obre les seves portes amb la visita guiada a la planta noble

Per primera vegada, en els més de 100 anys de la seva història, la Casa Lleó i Morera, edifici obra de Lluís Domènech i Montaner obre les seves portes, de forma continuada, a les visites. Es tracta d’una oportunitat única fins al moment que ens permet gaudir de l’interior d’una de les joies arquitectòniques més importants de Barcelona.

El motiu pel qual justament ara s’ha obert al públic la Casa Lleó i Morera és que ha finalitzat el contracte de lloguer de la planta noble que una coneguda marca de moda tenia amb el grup propietari de l’edifici, Nuñez i Navarro, situació que ha aprofitat aquest últim per escometre totes les reformes necessàries en el seu interior, permetent d’aquesta manera condicionar l’espai a les visites.

Breu història de la Casa Lleó i Morera

Igual que els altres dos edificis modernistes (Casa Amatller de Josep Puig i Cadaflach i Casa Batlló d’Antoni Gaudí) amb els quals la Casa Lleó i Morera comparteix protagonisme en l’anomenada Mansana de la Discòrdia, la seva imatge actual no és originària d’una nova construcció sinó que és fruit de la remodelació integral d’un edifici anterior.

Curiositat
D’aquestes tres edificacions, l’única d’elles que va aconseguir el premi del concurs d’edificis artístics que antany atorgava l’Ajuntament de Barcelona, va ser la Casa Lleó i Morera, aconseguint aquest reconeixement l’any 1906.

La visita a l’interior de la Casa Lleó i Morera

Arribar una mica abans de l’hora prevista m’ha permès realitzar tranquil·lament una sèrie de fotografies en el vestíbul, moment que he aprofitat per fixar-me en els detalls de la colorida ceràmica de les parets i escales, obra del ceramista modernista Lluís Brú i Salelles així com fixar-me en la presència d’un magnífic ascensor de principis del segle XIX. Pocs minuts després ens han fet pujar a tots els presents fins a la planta principal (planta noble), l’únic pis de l’edifici que podrà visitar-se, ja que els altres encara segueixen llogats.

mosaic del vestíbul


Després d’acompanyar-nos fins a una petita sala ens han comentat que la visita a la qual anàvem a assistir era una recreació gairebé exacta de les que tindran lloc a partir del 20 de gener. Realitzades en grups de no més de 25 persones aquestes es divideixen en dues parts, sent la primera d’elles una projecció de diverses diapositives relacionades amb la Casa Lleó i Morera i la segona un recorregut guiat a través de les diferents estances de la planta noble. En tots dos casos les explicacions són a càrrec d’un membre de l’equip de Casas Singulars, empresa responsable de realitzar les visites guiades i del contingut històric de les mateixes.

Diapositives i fets històrics

La projecció de les diapositives, la durada de les quals ha estat d’aproximadament uns 15-20 minutos, ha estat acompanyada, de forma magistral, per les explicacions de la Isabel Vallès Audoard, sòcia fundadora de Casas Singulars. Durant el transcurs de la mateixa hem pogut conèixer la història de l’edifici i de la família Lleó i Morera, diverses referències al seu arquitecte, Lluís Domènech i Montaner, així com sobre els nombrosos artistes i mestres que van col·laborar en la seva decoració.

Totes les dades ofertes han estat de gran interès, inclosos els referents al context històric de l’època i que són imprescindibles perquè el visitant pugui comprendre què va ser el que va possibilitar la construcció a Barcelona d’uns edificis tan majestuosos en un període tan concret de la història.

Recorregut per l’interior de la planta noble

En finalitzar amb la passada de les diapositives, hem començat, de la mà d’un altre membre de l’equip de Casas Singulars el recorregut guiat per l’interior de la planta principal (planta noble). El que més sorprèn a l’inici de la mateixa és la falta de mobiliari, ja que l’original, obra de l’ebenista Gaspar Homar, es troba exposat en el MNAC (Museu d’Història de Catalunya).

interior planta noble

Espais visitats en la planta noble

Sala de convidats

Amb vistes al Passeig de Gràcia, es tractava d’una de les estances públiques de la casa, utilitzada en el seu moment com a recepció per a les visites. Hi destaquen els seus vitralls modernistes i la decoració de les seves parets i sostres.

Passadís central

Part del paviment de les habitacions està decorat amb mosaic hidràulic realitzat per la coneguda empresa Escofet i dissenyada en part pel propi Lluís Domènech i Montaner. També es poden observar els meravellosos mosaics del passadís principal, obra del mosaicista italià Mario Maragliano, impulsor d’aquesta tècnica al nostre país.

Cuina, banys i dormitoris

El recorregut també passa per l’antiga cuina, en la qual destaca el seu sostre de ceràmica, molt utilitzat en les cuines de l’època atès que aquest material resultava molt fàcil de netejar.
Encara que actualment es troben buits, el bany i el dormitori segueixen mantenint importants elements decoratius en sòl i parets. La seva visita ajuda a fer-se una idea de la composició original de la casa.

El menjador

L’espai dedicat a l’antic menjador compta amb l’element que més m’ha impressionat. Es tracta de l’enorme vitrall modernista, obra de l’artista Antoni Rigalt i Blanch. En ella està representat l’arbre de la vida, amb imatges que evoquen a l’infern, situades en la seva part inferior, amb les branques de l’arbre que s’aproximen al cel, en la part superior, i una successió d’escenes terrenals en la part central. L’espectacularitat del menjador, es veu completada pels mosaics amb imatges campestres realitzats pel ceramista Antoni Serra i Fiter.

vitrall Antoni Rigalt i Blanch

Com a anècdota comentar que l’empresa de moda que tenia llogada aquesta planta de l’edifici solia organitzar en aquest espai diferents showrooms privats en els quals diversos models lluïen la roba de la marca.

A tenir en compte
Durant la visita a la planta noble una dels dubtes que ha sorgit és si els llums eren originals. La resposta ha estat que lamentablement no eren els originals però que s’havia fet tot el possible per recrear la il·luminació que en el seu moment tenia la casa.

Pati interior

El primer que s’observa en accedir al pati interior és l’enorme serigrafiat que ocupa tota la paret, i que està presidit pel dibuix d’un arbre de morera, en clara al·lusió a un dels dos cognoms de la família. També es pot veure una petita construcció, es tracta de l’antic safareig de la casa, a l’interior del qual no es pot accedir ja que encara està pendent de reforma.

visitants pati interior

La façana

La visita ha conclòs amb la sortida a l’exterior de la Casa Lleó i Morera per, gràcies a les explicacions prèvies dutes a terme durant la projecció de les diapositives com a les pròpies de la guia que ens ha acompanyat durant el recorregut, poder apreciar i comprendre tots i cadascun dels detalls de la façana de l’edifici.

Alguns eren bastant obvis, com és el cas de la gran quantitat de flors i moreres que decoren la façana i que fan referència al cognom Morera. El mateix ocorre amb el cognom Lleó, ja que la imatge d’aquest animal està present en diverses figures. Per contra altres elements decoratius de la façana eren més difícils d’interpretar, com és la referència, a través d’una sèrie de petits relleus, a 4 dels invents més importants: l’electricitat, la càmera fotogràfica, el telèfon i el gramòfon.

Templet i balconada
El templet en forma de cúpula que presideix la façana de l’edifici i al que lamentablement no es pot pujar, es va erigir contravenint la normativa que limitava l’altura màxima dels edificis a 22 metres, superant aquesta xifra en gairebé 9 metres. Després que es paressin les obres i de diverses negociacions amb l’Ajuntament, finalment es va mantenir, la qual cosa va provocar que, immediatament després, els altres edificis del voltant també incrementessin la seva altura.
El mateix va succeir amb la balconada i la tribuna, elements que sobresurten clarament de la façana, fet que també estava prohibit.

Creu
Segur que tots coneixeu la famosa creu situada a dalt de la Casa Batlló. Doncs la que es troba a la Casa Lleó i Morera, molt semblant encara que molt menys coneguda que la de Gaudí, és anterior.

Casa Lleó i Morera

Infortuni
A causa de la desafortunada reforma de la façana de l’any 1943, diversos elements de la seva decoració es van eliminar, sent un dels casos més flagrants el de les dues escultures d’Eusebi Arnau, gairebé a peu de carrer, que representaven a dues dones abraçant un atuell.

Tal com bé ha comentat la guia, les façanes dels edificis no són simples elements decoratius sinó que es tracta d’un element que ens parla, usat pels propietaris i arquitectes com a mostra de les seves inquietuds, interessos i missatges. Així que la propera vegada que sortiu a passejar per Barcelona, sigui la zona que sigui, acordar-vos d’alceu la mirada perquè, moltes vegades, les coses més interessant no es poden veure a peu de carrer sinó en les altures.

Com es pot visitar la Casa Lleó i Morera?

L’única forma d’accedir a l’interior de la Casa Lleó i Morera és a través de les visites guiades d’aproximadament una hora de durada que s’organitzen. Les entrades es poden comprar online de forma anticipada o fer-ho in situ el mateix dia de la visita, encara que de fer-ho així correu el risc de quedar-vos sense plaça.

DE FORMA TEMPORAL, S’HAN DEIXAT DE FER VISITES A LA CASA LLEÓ I MORERA

Per a visites privades així com per a grups que superin els 15 integrants és obligatori realitzar una reserva prèvia, contactant en aquest últim cas a través de l’email grups@casalleomorera.com. (En tots dos casos s’informarà del preu de la visita una vegada s’hagi realitzat el contacte via email).

Important
A causa de la delicadesa del mosaic del sòl i per evitar que aquest es pugui danyar, durant la visita no es permet l’accés a la casa amb sabates de taló d’agulla.

Horaris i idiomes

De dilluns a divendres
Inglés: 10:00h.
Castellà / català: 12:00h, 16:00h i 18:00h.
Dissabtes
Inglés: 10:00h.
Castellà / català: 10:30h, 12:00h, 16:00h i 18:00h.

*Els diumenges no es programen visites.

Preus

General: 15,00€,
Majors de 65 anys: 13,50€.
Menors de 25 anys: 13,50€.
Entrada especial: 1 adult més 1 nen menor de 12 anys: 15,00€.

*L’entrada general i l’especial tenen un preu en promoció (13,50€) per a visites realitzades fins al proper 31 de gener (amb codi promocional que trobareu en la Web oficial).

Reflexió final
Confio que l’obertura al públic d’edificis històrics de Barcelona que fins ara solament estaven destinats a un ús privat, com és el cas de la pròpia Casa Lleó i Morera o el de la Torre Bellesguard amb les seves visites guiades sigui un exemple a seguir per a altres empreses o institucions propietàries de monuments de gran valor històric i arquitectònic, com per exemple la modernista Casa Comalat, de Salvador Valeri i Pupurull i és que considero que tothom deuria poder tenir accés a aquestes autèntiques obres d’art.

Galeria de fotografies

Mapa i resum

Casa Lleó i Morera
casalleomorera.com
Horari: Informació incluída en l’article.
Adreça: Passeig de Gràcia 35, Barcelona.
Contacte: info@casalleomorera.com.
Com arribar-hi?

Metro: Passeig de Gràcia (línies 2, 3 i 4).
Autobús: línies 7, 16, 17, 22, 24 i autobús turístic.
Renfe: Passeig de Gràcia.
A peu: Fàcilment accessible a peu des de Plaça de Catalunya i voltants.

No Comment

Comments are closed.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright